Samana Merkem hoopt activiteiten snel te hervatten: “Zieken en mantelzorgers snakken naar bezoek”

Marleen Lamaire, Marc Pysson en Lieve Maekelberg. De andere bestuursleden konden er wegens de coronamaatregelen niet bij zijn.© ACK
Marleen Lamaire, Marc Pysson en Lieve Maekelberg. De andere bestuursleden konden er wegens de coronamaatregelen niet bij zijn.© ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Net als alle andere verenigingen werd ook Samana Merkem hard getroffen door corona. Door de strenge maatregelen kunnen er geen bezoekjes meer gebracht worden aan chronisch zieken, nochtans een groep die extra nood heeft aan een luisterend oor.

Het doel van Samana is het bezoeken van chronisch zieken thuis, hen een hart onder de riem steken en daarnaast ook mensen samenbrengen, eenzame mensen verbinden. Marc Pysson (65) is sinds zes jaar voorzitter van Samana Merkem.

“Wij komen in normale omstandigheden tien keer per jaar samen met het bestuur. Enkel in juli en augustus doen we dat niet”, vertelt Marc. “Ik ben ondertussen twaalf jaar lid en als voorzitter kan ik rekenen op een dertienkoppige bestuursploeg, met Katrien Pille als medevoorzitter.”

Geen huisbezoeken

“Het jaar 2020 heeft er ook bij ons hevig ingehakt. Geen enkele activiteit kon doorgaan, wat heel jammer is voor onze leden. Ook de huisbezoeken waar de zieken altijd naar uitkijken, werden door corona geschrapt. Heel jammer.”

In deze tijden is de eenzaamheid van de chronisch zieken nochtans nog groter dan in gewone tijden. “Normaal gaan we één keer per maand op bezoek bij de zieken, dat kan nu niet”, vertelt penningmeester Lieve Maekelberg.

Door het ontbreken van sociaal contact worden veel mensen eenzamer en zelfs depressief

“Dat is heel erg jammer voor die mensen. We bellen hen wel eens op, maar dat is bijlange niet hetzelfde. We geven normaal ook een paar keer per jaar attenties aan hen en blijven dan even een praatje maken maar nu is alles anders. Je merkt ook dat mensen behoefte hebben aan een bezoekje, een praatje, gewoon even iemand anders zien, helaas…”

Daarnaast worden normaal ook activiteiten voor de mantelzorgers georganiseerd. “Ook dat kan nu niet”, zucht bestuurslid Marleen Lamaire.

Geen afscheid

“De zaken die we voor hen organiseren, zijn bedoeld om hen even te ontlasten, even te laten ontspannen want mantelzorgers hebben dat heel zeker nodig. Maar zoals zoveel kon ook dat niet doorgaan. Het sociaal contact valt helemaal weg.”

“Er zijn ondertussen ook leden en familieleden overleden die we al een hele tijd niet hadden gezien en van wie we geen afscheid konden nemen. Door het ontbreken van sociaal contact worden veel mensen eenzamer en zelfs depressief.”

Geen daguitstappen

Normale activiteiten zijn de Dag van de Chronisch Zieken die ieder jaar plaatsvindt in de Grote Zaal van De Vleugels in samenwerking met alle afdelingen van Samana in Houthulst. “Na een eucharistieviering wordt er dan een ontspanningsnamiddag, meestal met muziek, en koffie met gebak voorzien.”

“Ook de jaarlijkse daguitstap met de bus en de info- en ontspanningsnamiddagen in samenwerking met Okra konden niet doorgaan. We kijken er heel erg naar uit om opnieuw onze leden te kunnen bezoeken en voor hen verschillende activiteiten te organiseren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.