S-Plus Vlamertinge wordt opgedoekt na ontslag van voorzitter: “Afscheid met pijn in het hart”

Voorzitter Jacques Goeman en echtgenote Ria Mommerency die secretaris was, stoppen bij S-Plus Vlamertinge. (foto EG)
Voorzitter Jacques Goeman en echtgenote Ria Mommerency die secretaris was, stoppen bij S-Plus Vlamertinge. (foto EG)
Redactie KW

Jacques Goeman gaf zijn ontslag als voorzitter van S-Plus Vlamertinge. In zijn spoor volgen de drie andere bestuursleden. Daardoor wordt ook de volledige vereniging opgedoekt. “Door de leeftijd en omdat we geen lokaal meer hebben, heeft het geen zin meer. Ik doe het wel met spijt in het hart”, vertelt Jacques.

Jacques Goeman (73) is getrouwd met Maria Mommerency (71). Ze zijn de ouders van Bart (49) die getrouwd is met Isabel Debeer (44). Zij hebben een zoon Gert (20). Er zijn ook nog twee dochters. Els Goeman (48) en partner Geert Desmedt (64) en tweelingzus Nancy (48). Jacques en Maria, die hij ‘Ria’ noemt, wonen in de Casselstraat 24 in Vlamertinge. Jacques is een overtuigd socialist. Het heeft er altijd ingezeten en het gaat er nooit uit. Maar Jacques is ook enorm sociaal geëngageerd en heeft een hele reeks activiteiten in zijn agenda staan.

Nooit gestempeld

Jacques werd op de Brandhoek in Vlamertinge geboren in een gezin van vier kinderen. “Ik was de jongste van de bende. Mijn drie zussen zijn intussen overleden”, vertelt Jacques. “Mijn vader ging in Frankrijk werken en werd later gemeentearbeider. Het eerste en het tweede leerjaar volgde ik in de Brandhoekschool. Nadien trok ik naar de jongensschool in Vlamertinge. Aan het VTI haalde ik mijn A3-diploma mechanica. Nu stelt dat niets meer voor. Toen ik 17 jaar was, ging ik werken bij Holvoet in Kortrijk waar aluminiumprofielen werden gemaakt. Na mijn legerdienst was mijn plaats ingenomen door familieleden van het bedrijf. Ik heb toen een jaar bij Decadt in Vlamertinge gewerkt. Op 1 januari 1970 mocht ik beginnen als gemeentearbeider in Vlamertinge. In 2005 ging ik met pensioen. Ik ben er trots op dat ik geen enkele dag heb gestempeld.”

De dagen van Jacques zijn goed gevuld. Na zijn pensioen sloot hij aan bij S-Plus, werd het jaar daarop bestuurslid en is sinds 2007 voorzitter van S-Plus Vlamertinge. Hij is ook ondervoorzitter van de Seniorenraad Ieper en is al jaren leesgrootouder in Go! Basisschool Groei waar hij ook als gemachtigd opzichter aan de slag is. Daarnaast is Jacques al 27 jaar bestuurslid van Vooruit Ieper, bestuurslid van de NSB oud-strijdersbond Vlamertinge-Elverdinge en vaandeldrager, vrijwilliger in woonzorgcentrum Wintershove en als toetje 50 jaar signaalgever bij wielerwedstrijden. Jacques was ook brandweerman in Vlamertinge, de tweede in bevel. “Veel tijd voor andere zaken was en is er niet”, zegt Jacques. “Vakanties waren niet aan ons besteed. Een dagje naar zee, dat kon wel. We zijn ooit eens naar Duitsland naar het Zwarte Woud gereden en met mijn zus was ik in Lourdes. De kaarsjesprocessie deed ik niet mee, ik dronk liever een goed glas wijn”, lacht Jacques.

Einde afdeling

“S-Plus Vlamertinge telt momenteel nog 40 leden, maar ooit waren er 82 mensen lid”, vervolgt Jacques. “De jaren als voorzitter heb ik het beste van mijzelf gegeven. Ik ontken niet dat de jaren beginnen doorwegen maar ook het gebrek aan een lokaal heeft mijn afscheid bepaald. We vonden ooit een onderkomen in cafés De Lido, Den Engel, ’t Pleintje en ’t Dolfijntje waar we goed ontvangen werden door Eric en Carine. Maar die zaak is nu verkocht hoewel de zaakvoeders er nog een tijdje blijven. Een onderkomen in het OC aan de Poperingseweg was geen optie. Het zal dus het einde van S-Plus Vlamertinge betekenen. Ik sloot mij alleszins al aan bij S-Plus Zillebeke”, besluit Jacques Goeman die S-Plus regio West-Vlaanderen in Kortrijk op de hoogte bracht. “Het secretariaat van S-Plus in Kortrijk zal zorgen om een nieuwe ploeg samen te stellen en indien mogelijk volgend jaar activiteiten te organiseren voor de leden van S-Plus Vlamertinge”, klinkt het vanuit Kortrijk. Of dit lukt is een ander paar mouwen.

(EG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.