RAKastan wil Roeselare overspoelen met kleine gelukjes

Kleine daden zorgen voor kleine gelukjes, dat zal binnenkort meer dan blijken. © Stefaan Beel
Lieve Coffyn
Lieve Coffyn Medewerker KW

‘RAK’ staat voor Random Acts of Kindness, ofwel willekeurige, vriendelijke handelingen. Je doet iets voor een ander, zonder er zelf voordeel uit te halen. RAKastan wil mensen stimuleren om zelf kleine gelukjes te verspreiden en zo Roeselare nog warmer en zorgzamer te maken. “Want door mensen blij te maken, wordt je zelf gelukkiger en gezonder.”

“In september vorig jaar gingen we in Roeselare van start met RAKattack”, vertelt Hanne Lewyllie, netwerkcoördinator van Gezonde Buurt Midden West-Vlaanderen. “Nu maken we een doorstart en gaan we verder onder de nieuwe naam RAKastan. RAKastan betekent ‘het land van de kleine gelukjes’ en bovendien is het een vervoeging van het Finse werkwoord ‘houden van’. Daarbij hoort ook een nieuw en speels campagnebeeld.”

RAKtivisiten zijn mensen die attente daten uitvoeren en sinds vorig jaar zijn er verschillende actief in Roeselare. Sofie Rycquart van ‘Onze Helpende Handen’ is er één van. “Wij verspreiden overal kleine gelukjes, ongeacht de rang of stand. Dat kan heel klein zijn: de deur openhouden voor iemand, een lief berichtje sturen of glimlachen als je iemand kruist in de straat. Daarnaast willen we ook andere mensen stimuleren om dit te doen, want anderen blij maken, geeft jezelf een goed gevoel.”

Ook stad Roeselare steunt dit initiatief: “Het is belangrijk om in te zetten op menselijk contact na enkele moeilijke jaren”, vertelt schepen Michèle Hostekint. “Via deze kleine impulsen wakkeren we ontmoeting aan en kunnen we eenzaamheid doorbreken. In 2023 willen we Roeselare overspoelen met RAK’s en zo samen meebouwen aan een warme, zorgzame stad.” Naast de stad, zetten ook een twintigtal Roeselaarse organisaties hun schouders onder dit initiatief. Zij verspreiden kleine gelukjes en bouwen mee aan RAKastan.

Pannenkoeken voor de Internationale RAKweek

“Van 12 tot en met 18 februari, tijdens de internationale RAKweek, nodigen we mensen uit om met vrienden, familie of buren samen pannenkoeken te bakken en op te eten. Heb je inspiratie nodig voor een lekker recept of wil je zelf ook kleine gelukjes verspreiden? Neem dan zeker een kijkje op www.RAKastan.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier