Poperingse Vogelvrienden kijken uit naar Vogelshow en doen oproep

Het bestuur van De Ware Vogelvrienden met José Torrez, Rony Pattijn, Jeroen Schelpe, Gerdy Parrein en Luc Buseyne. (foto MD) © MICHAEL DEPESTELE
Stefanie Vandewalle

Op zaterdag 6 en zondag 7 november organiseert vereniging ‘De ware vogelvrienden’ de 34ste editie van hun vogelshow. Door verbouwingswerken in de Maecke-Blydezaal, hun traditionele stek, vindt die voor het eerst plaats buiten het stadscentrum, in buurthuis Den Braband in de Lenestraat.

Voor het eerst vindt de vogeltentoonstelling van De Ware Vogelvrienden plaats in het eerste weekend van november. “Traditioneel organiseren we onze vogelshow het laatste weekend van november”, duidt voorzitter Jeroen Schelpe (43). “Er zijn echter verbouwingswerken in zaal Maecke Blyde. Daar komt bij dat we door de onzekere coronatijden pas relatief laat op zoek konden gaan naar een alternatieve locatie, waardoor we ons qua datum wat flexibel moesten opstellen.”

“In de eerste plaats zijn we opgelucht dat we opnieuw van start mogen gaan, met – eindelijk – onze 34ste tentoonstelling als absoluut lichtpuntje na een veel te lange coronastop. Door de gedwongen onderbreking, vrezen we dat de interesse in onze hobby getemperd is. Ook merken we een ‘vergrijzing’ op in ons ledenaantal. We zouden heel dankbaar zijn met wat vernieuwing en verjonging in ons ledenbestand.”

Kampioenschap

Op vrijdag 5 november verwelkomt de club bezoekers van de derde leeftijd. “’s Avonds is het tijd voor de officiële opening van de vogeltentoonstelling. Na een welkomstwoordje van mij als nieuwe voorzitter geven we het woord aan de burgemeester. Waar ik persoonlijk erg naar uitkijk, is de plechtige huldiging van onze ere-voorzitter Bertin Dejaegher, die 20 jaar lang met glans voorzitter was van De Ware Vogelvrienden. Ook zijn echtgenote Marie-Claire Moniez was jarenlang actief achter de schermen en zal er in de bloemetjes gezet worden”, kijkt Jeroen er alvast naar uit.

“Op zaterdag 6 november is er doorlopend vogelverkoop en kunnen er ringen besteld en het lidgeld vereffend worden. Op zondagvoormiddag 7 november is er onze vogelbeurs, waar vogels verkocht en gekocht worden. In de namiddag is er een laatste gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken. Om 16 uur breekt hét hoogtepunt aan: de prijsdeling, met afroepen van de lokale als gewestelijke winnaars. We ronden de avond af met het uitkorven van de vogels.”

Al van kinds af aan gefascineerd

Op vraag van Bertin mocht Jeroen onlangs de fakkel van voorzitter overnemen. “Ik was al een tijdje bestuurslid en twijfelde geen moment. Uiteraard moet een voorzitter een mus uit een merel herkennen, al is dat bij mij geen enkel probleem. Al van kinds af ben ik gefascineerd door vogels. Thuis hadden we een volière en elk jaar tekenden we present op de tentoonstelling.”

“Mijn huidige specialiteit zijn exoten zoals zebravinkjes, ideaal voor starters die willen beginnen kweken. Vogels kweken en de vogelclub, dat is mijn lang leven. Het is een heel intense hobby: het vergt een dagelijkse inzet om je vogels mooi in conditie te houden en ook het administratieve deel is niet te onderschatten. Het is belangrijk om goed bij te houden welke dieren je met elkaar laat paren”, lacht Jeroen.

Het grote voordeel aan de hobby is dat je het thuis kunt uitoefenen. “In ruil voor de vele uren zorg, ontvang je trouwens veel liefde terug van je vogels. Na een tijdje kennen die beestjes je ook echt. Mijn parkieten bijvoorbeeld komen uit mijn hand eten. In de voorbereiding naar een tentoonstelling toe laat ik hen wennen aan omgevingslawaai door hen in huis te nemen, dicht bij de kinderen of bij een radio. Wanneer ze in de ruiperiode zijn, verdragen ze weinig lichtinval en krijgen ze het best dagelijks vers badwater”, leert Jeroen nog.

80 leden

Als voorzitter heeft hij het geluk te mogen rekenen op een aantal uitstekende bestuurskrachten. “Zo kan ik altijd rekenen op penningmeester José Torrez en ringverantwoordelijke Gerdy Parrein, die beiden al 28 jaar bestuurslid zijn. Recentere bestuursleden zijn sponsorverantwoordelijke Luc Buseyne en allround medewerker Ronny Pattyn. In totaal hebben we zo’n 80-tal leden. Dat zijn uitsluitend mannen, al vermoeden we dat heel wat echtgenotes ook het gebeten zijn door het virus. Raar maar waar: vaak zijn het de vrouwen die de vogels ‘ringen’”, sluit de voorzitter af met dit interessant weetje.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.