Nieuwe lokale Fietsersbond in de steigers

Steven Banckaert, Dries De Zaeytijd, Thomas Kemseke en Hanne Messely met hun kinderen.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Steven Banckaert, Dries De Zaeytijd, Thomas Kemseke en Hanne Messely met hun kinderen.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

Vijf fietsfanaten uit Lendelede startten met een lokale afdeling van de Fietsersbond. “We willen de Lendeledenaren enthousiasmeren om meer te fietsen en dat ook veilig te doen in eigen gemeente”, zegt Tim Dierynck, een van de bestuursleden van de nieuwe afdeling. Woensdag 31 maart is er om 19.30 uur een startvergadering voor al wie meer over het initiatief wil weten.

“Dries De Zaeytijd en Thomas Kemseke waren de initiatiefnemers”, zeggen Tim, Hanne Messely en Steven Banckaert, die ondertussen ook deel uitmaken van het lokale bestuur van de Fietsersbond Lendelede.

“We zijn gezinnen met jonge kinderen en willen dat alle schoolgaande kinderen veilig naar school kunnen fietsen, dat er zowel voor jong als oud goede en veilige fietspaden zijn in de gemeente, dat mensen eerder de fiets nemen dan de auto om boodschappen te doen in hun nabije omgeving…”

Volgens onze gesprekspartners zijn er ook in een landelijke gemeente als Lendelede een aantal pijnpunten voor fietsers.

Onveilige slalomstraat

“Wat doen we bijvoorbeeld met het zwaar verkeer bij begin en einde van de schooluren? In de Winkelsestraat, een ‘slalomstraat’, rijden de fietsers telkens mee naar het midden van de weg en zeker voor kinderen is dat een hele onveilige situatie. In de Langemuntelaan hebben de rijweg en de fietssuggestiestrook een niet ongevaarlijk niveauverschil. In de Stationsstraat aan de basisschool de Talententuin kunnen auto’s bij begin en einde van de schooluren in beide richtingen doorrijden terwijl de kinderen er met de fiets aankomen. Daar zou naar ons gevoel een afgesloten ‘schoolstraat’, zoals dat al in vele gemeenten het geval is, een veiligere situatie creëren.”

“Ter hoogte van de site Nelca en bakkerij Joka parkeren auto’s die van de Rijksweg komen soms op de fietssuggestiestrook en fietsers moeten dan uitwijken. Het zijn maar enkele voorbeelden”, sommen ze op.

“Durf jij jouw kinderen met de fiets naar school laten rijden, vroeg een ouder aan mij”, zegt Steven Banckaert. “Dat toont toch aan dat ouders hun kinderen wel met de fiets naar school willen laten rijden maar het gewoon niet durven toelaten omdat ze het te gevaarlijk vinden.”

Niet politiek

De initiatiefnemers van de nieuwe lokale afdeling van de Fietsersbond benadrukken dat ze een soort ‘burgerbeweging’ zijn en niet politiek gebonden zijn.

“We willen wel in overleg gaan met het gemeentebestuur, hen de bezorgdheden van de fietsers overmaken, de problemen aankaarten, mee naar oplossingen zoeken… En met hoe meer leden we zijn, hoe krachtiger de stem van onze Fietsersbond zal zijn. Daarnaast willen we activiteiten organiseren en initiatieven nemen om het fietsen in de kijker te zetten”, klinkt het.

Wie meer info wil, kan woensdag 31 maart om 19.30 uur online de infoavond volgen. Je moet wel eerst inschrijven (dat is volledig gratis). Dit kan ofwel via de website

www.fietsersbond.be/lendelede, via de Facebookpagina Fietsersbond Lendelede of per mail lendelede@fietsersbond.be en dan stuurt de lokale Fietsersbond de link door waarop je de online infoavond kunt volgen. (IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.