Nieuwe erfgoedvereniging ‘Het Geheugen van Hooglede’: “Graag archief en fototheek”

Kersverse vereniging Het Geheugen van Hooglede met staand v.l.n.r. Frederik Demeyere, Roeland Houttekiet, Johan Bostoen, Lieven Denewet, Dieter Bostyn, Gilbert Spruytte, Geert Deceuninck en Frederik Sap. Zittend v.l.n.r. Flavie Roquet, Ines Depoorter, Patrick Strubbe en Ivan Willaert. (foto JT)
Redactie KW

Hooglede is een nieuwe vereniging rijker: ‘Het Geheugen van Hooglede’. Een erfgoedvereniging dan nog, de eerste binnen de gemeente Hooglede zelf. Het doel van de vereniging is om het erfgoed van de gemeente te bewaren, zoals de naam ook al doet vermoeden.

Voorzitter Ivan Willaert is de grote voortrekker van ‘Het Geheugen van Hooglede’. Het verhaal begon twee jaar geleden toen de gemeente op zoek ging naar foto’s en verhalen over de verdwenen Hoogleedse cafeetjes. Er volgde een vertelavond op De Geite over de herbergen en een presentatie van 150 oude foto’s van Daniël Hoornaert. Hier werd de kiem gelegd voor een erfgoedwerking in Hooglede.

Oproep materiaal

“We willen een archief van documenten, publicaties en affiches aanleggen en daarnaast ook een fototheek van beelden uit onze gemeente”, verduidelijkt Ivan Willaert. “Onze werkgroep wil ook zaken uitzoeken en daar op het gepaste moment mee naar buiten komen. Dit kan in de vorm van gegidste wandelingen, theatervertelavonden, expo’s en publicaties online of op papier.”

Op 20 juni staat een vertelnamiddag gepland in dienstencentrum Zonder Zulle. “Het verhaal van Maria Van Raepenbusch komt aan bod. Een Hoogleeds meisje dat tijdens de Eerste Wereldoorlog trouwt met een Duitse soldaat.” In het najaar volgt dan de ‘Opfrissing van het geheugen’. “Dit moet een jaarlijkse afspraak worden waarbij rond één bepaald thema verschillende sprekers op een eerder luchtige manier het publiek iets proberen bij te brengen. In 2024 focussen we ons op het thema ‘school’.”

De vereniging rekent echter ook op de eigen inwoners om hun archief verder uit te breiden. “Iedereen die spullen heeft liggen die verband houden met de gemeente mogen zeker contact met ons opnemen. Foto’s worden bijvoorbeeld zorgvuldig gescand en de naam van de houder wordt telkens vermeld bij elke publicatie. Oud archiefmateriaal op zolder dat bij een overlijden achterblijft, kan voor ons ook van onschatbare waarde zijn.” (John Taillieu)

Contact opnemen kan via Facebook ‘Het Geheugen van Hooglede’ of op 0486 47 25 50.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier