Muzikale Vriendengroep Melody Makers kijkt uit naar betere tijden

Repeteren kan momenteel niet bij de Muzikale Vriendengroep Melody Makers. Door corona was er dit jaar geen enkel optreden voor het Oostendse gezelschap. “Een jaar lang niet optreden, is lang, heel lang. Toch vinden we onze vriendschap het allerbelangrijkste”, klinkt het bij de voorzitter.

Niet kunnen repeteren en optreden, valt de Muzikale Vriendengroep Melody Makers zwaar. © JRO

De Muzikale Vriendengroep Melody Makers werd opgericht in 1998 onder impuls van de altijd vrolijke Jean-Pierre Severens (62). Die ‘Vriendengroep’, dat mag je heel letterlijk nemen. Jean-Pierre is de vriend van iedereen en dat werkt aanstekelijk. Er is een grote samenhang in de groep en de leden beschouwen de collega-muzikanten als familie.

“Dat zijn we ook: een grote familie”, opent Jean-Pierre. “Ik was vroeger actief bij een andere Oostendse muziekkring, maar besloot mijn eigen weg te gaan. Ik speelde even met het idee om een eigen muzikale vereniging te starten. Ik was dan ook blij dat we in 1998 eindelijk konden opstarten.”

“In het begin waren we nog niet met veel mensen. Ik denk dat het er een 30-tal moeten geweest zijn. Maar onze muzikale groep groeide uit tot maar liefst 115 muzikanten. Iedereen heeft bij ons zijn of haar eigen talent en iedereen wordt betrokken in het muzikale schouwspel.”

Nieuw lokaal

De zoektocht naar een geschikt lokaal voor de vereniging, verliep niet van een leien dakje. “We zijn gestart in het Cenakel in de Karel Van de Woestijnestraat”, gaat Jean-Pierre verder. “Dat werd kort nadien afgebroken om er sociale woningen te plaatsen.”

“In ons prille bestaan moesten we dus meteen op zoek naar een nieuw lokaal. Via via konden we repeteren in het Maritiem Instituut in de Mercatorlaan. In de daaropvolgende jaren groeide ons ledenaantal stelselmatig aan. Onze repetitieruimte werd veel te klein waardoor we opnieuw moesten uitwijken. Dat vormde een ontzettend groot probleem.”

“Als grote vereniging een onderkomen vinden voor alle leden en alle materiaal was niet zo evident. We repeteren elke week met minstens 70 leden. Uiteindelijk konden we via Frank Travers, directeur van Petrus en Paulus West de ruimte gebruiken van het VTI, waar vroeger het oude zwembad gevestigd was. We zitten hier al enkele jaren en hopen hier nog heel lang te mogen blijven.”

Optredens

De muzikale vriendenkring zag door de opkomst van het coronavirus heel wat optredens wegvallen. “Een zware financiële kater, meer woorden heb ik daar niet voor”, zucht Jean-Pierre. “Onze vaste kosten blijven lopen en ons materiaal moet verder onderhouden worden. Dat gebeurt allemaal niet gratis.”

“Maar inkomsten zijn er al het hele jaar niet. Door het jaar heen worden wij doorgaans heel veel geboekt en is er ook ons eigen concert. Toch zien we die optredens niet als het allerbelangrijkste voor onze vereniging. Die vriendschap, dat is ons veel dierbaarder. Zien hoe al mijn leden overeenkomen, dat doet mij goed.”

Concertje voor buren

Jean-Pierre trok tijdens de eerste lockdown elke avond stipt om 20 uur zijn deur open in de Timmermanstraat om er een miniconcert te geven met zijn trompet. “Dat was eigenlijk in kader van het ‘applaus voor de zorg’. Ik doe graag eens speciaal en in plaats van te applaudisseren, besloot ik een klein concertje te geven.”

“De mensen in de straat vonden dat ook leuk en trokken elke avond om 20 uur spontaan hun raam open om mee te luisteren. We mochten niet uit ons kot en dat was een van de enige momenten dat ik gelukkig was. Mensen entertainen en muziek maken, dat zit in mijn DNA. Met de hele groep een optreden geven en de mensen zien genieten, dat doet mij deugd. Mensen gelukkig maken, daar draait het allemaal om”, aldus Jean-Pierre.

Jean-Pierre heeft de repetities ondertussen stilgelegd nadat ons land opnieuw in lockdown ging. “Ik hoop dat we snel opnieuw kunnen repeteren zoals het hoort en dat we ook de optredens kunnen hervatten. We snakken ernaar. Een jaar lang niet optreden, is lang, heel lang. Nochtans kunnen we wel veilig repeteren want we hebben een enorm grote ruimte ter beschikking. Maar ook wij moeten de maatregelen volgen”, besluit Jean-Pierre. (JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.