Mannen van Landelijke Gilde Slijpe-Westende koken al kwarteeuw samen

Op de foto herken je van links naar rechts Luc Cannaert, Johan Töpke, Bram Dewitte, Ronny Boydens, Geert Scholliers, Stefaan Bliki, Gerard Aernoudt, Luc Denduyver, Hedwig Dieryck, Ronny Boucquez, Patrick Vanherck, Fabian Rommens, Marc Corthout, Dirk Claeys, Jean-Paul Deroo en Jean-Pierre Debusschere. Niet op de foto: Pol Vanfleteren en Bob Stratsaert. (foto PG)
Redactie KW

Op zaterdag 9 maart kookten de mannen van Landelijke Gilde Slijpe – Westende voor de 25ste keer voor hun partners.

“Jaarlijks organiseren we drie kooklessen voor geïnteresseerde mannen”, vertelt voorzitter Hedwig Dieryck. “Een echte chef bereidt een driegangenmenu voor. Tijdens de lesavond worden de aanwezige mannen aan het werk gezet. De lesgever stuurt bij en leert ons de kneepjes van het vak. Maar uiteindelijk draait het vooral om een sfeervolle avond met lekker eten.

Opgesmukte tafels

Traditioneel pakken de mannen uit met hun kookkunsten tijdens een afsluitend feestmaal. De uitgenodigde partners worden op die avond feestelijk onthaald en uitgebreid in de watten gelegd. Naast een liefdevol bereide maaltijd wordt ook veel aandacht besteed aan sfeer en gezelligheid. Zo worden de tafels opgesmukt met bloemstukken, kaarsen en creatief in elkaar geknutselde menukaarten. Geen enkele moeite wordt gespaard om de partners te verbluffen met onze culinaire kunsten”, lacht de voorzitter.

“Het begon allemaal in 1997”, vult secretaris Ronny Boydens aan. “Koken voor mannen werd toen als nieuwe activiteit opgestart door de plaatselijke vereniging. We zijn gestart met 7 deelnemers, onder wie 6 bestuursleden”, knipoogt Boydens. “Voorzitter Hedwig Dieryck, ondervoorzitter Dirk Claeys en erevoorzitter Gerard Aernoudt hebben geen enkele les gemist en werden dit jaar gehuldigd als 25 sterren-chefs.

Inschrijvingslimiet

Door de jaren heen groeide de interesse, samen met het culinair niveau. Corona verplichtte ons om twee jaar pauze te nemen. Maar dat verminderde niets aan het enthousiasme van de kookmannen. Dit jaar hebben we een inschrijvingslimiet moeten invoeren om de kwaliteit van de lessen te blijven garanderen”, besluit Ronny.

De mannen van Landelijke Gilde Slijpe Westende zijn niet aan hun culinaire proefstuk toe. Voor hun jaarlijkse ‘gevleugelde fietstocht’ op ‘Apero Sunday’ in Slijpe steken ze steevast hun barbecue aan om alle deelnemers a volonté te laten smullen van hun befaamde gegrilde kippenvleugels. (PG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier