Kon. Basketbalclub Wikings Kortrijk bestaat 70 jaar: “Vriendschap is onze grootste troef”

Wikings Kortrijk A en B tijdens hun eenmalig onderling treffen in een officiële wedstrijd. Eerste rij: Ben Deweerdt, Marnick Kestemont, Ole Vanhauwaert, Niels Deprez, Bryan Dedecker, Arthur Pauwels, Thomas Detavernier, Matthias Merlin, Stijn Vanfleteren, Klaas Denoulet, Alex Vermeersch (captain). Tweede rij: Matthias Vanneste, Alexander Byttebier, Thomas Tuyte, Jelle Vandecasteele, Frederic Dely, Pieter Billiet, Justin Couturon, Geoffry Ingels, Karel Cambien. © ELD
Redactie KW

In 1951 werd door een aantal vrienden Koninklijke Basketbalclub Wikings Kortrijk opgericht. 70 jaar later is de club nog altijd een begrip in de basketbalwereld.

Koninklijke Basketbalclub Wikings Kortrijk werd onder het stamnummer 541 gesticht in 1951 en is een van de oudste basketclubs van België en dus ook van West-Vlaanderen. In die zin is Wikings KBBC een traditionele en vaste waarde in het West-Vlaamse basketbal.

In 2001 werd Wikings KBBC door het Paleis in Laken officieel erkend als ‘koninklijke vereniging’. De club kwam – op een seizoen na (1988-1989, vierde nationale) – altijd uit in de provinciale reeksen, afwisselend in eerste, tweede en derde provinciale.

Tennisclub als basis

De basketbalvereniging werd destijds gesticht in de schoot van de tennisclub De Wikings, met wie er tot in 2001 een band bestond. Extrasportief profileert de club zich sinds haar oprichting als een hechte groep, die via het basketbal ook vriendschapsbanden smeedt.

“De geschiedenis van de club gaat terug tot 1928, toen tennisclub Wikings werd opgericht door onder anderen Victor Cambien, mijn grootoom”, vertelt bestuurslid Karel Cambien, net 68 jaar geworden.

“23 jaar later, in 1951, zat een aantal tennisvrienden op een winteravond aan de bar toen er op een bepaald moment beslist werd om met een basketbalclub te beginnen, om zo ook tijdens de winter te kunnen sporten. Zo ontstond Wikings BBC die ondertussen een rijk gevulde geschiedenis kent. Destijds was er ook nog een damesploeg, maar die was geen lang leven beschoren.”

Vrijwillig gezakt

“We hebben al heel wat memorabele momenten beleefd”, gaat de geboren en getogen Kortrijkzaan verder. “Een week voor ik trouwde, in 1988, promoveerden we voor het eerst – en het was de enige keer – naar een nationale reeks. Op de laatste speeldag van dat seizoen kon de omgekeerde beweging niet vermeden worden. We verloren met twee puntjes.”

“Tien jaar later, in 1998, waren we op sterven na dood en lieten we ons vrijwillig zakken. We raapten onze moed bijeen en maakten een nieuwe start in derde provinciale.”

Alle functies vervuld

Karel bekleedde ondertussen alle functies. “Ik was speler, coach, voorzitter, bestuurslid, ik heb zowat alle functies gehad. In 1972 tekende ik op mijn 18de mijn eerste lidkaart als speler en stapte, desgevraagd, in het bestuur. Nu 50 jaar later maak ik daar nog steeds deel van uit.”

“Ik was in die periode 15 jaar zowat het enige bestuurslid en een van mijn opdrachten was om het aantal bestuursleden naar tien mensen te brengen. Het was mijn missie om de club herop te bouwen. Ondertussen is dat een gedeelde taak. Met Ben Deweerdt, een supporter, hebben we zeven jaar geleden onze beste transfer gedaan, alle lof voor hem.”

Karel Cambien werd in de bloemetjes gezet tijdens de bekerwedstrijd tussen Wikings Kortrijk A en B.
Karel Cambien werd in de bloemetjes gezet tijdens de bekerwedstrijd tussen Wikings Kortrijk A en B. © ELD

“Wat onze club typeert, is dat we heel wat broederparen onder onze spelers hadden. In de jaren 50 de broers Vauterin, in de jaren 60 Gheysen en in de jaren 70 en 80 de vier broers Cambien, Van Tieghem, Billiet en Albers.”

“We zijn bekend als een vriendenclub die fair play hoog in het vaandel draagt, en dat uitstraalt naar buiten toe. Ik denk dat we overal graag gezien zijn. Onze spelers zijn stuk voor stuk ooit in de nationale reeksen actief geweest, de filosofie van de club. We doen dit met een beperkt budget.”

Geen jeugdwerking

Covid-19 speelde de club financieel geen parten. “We moesten de federatie, de scheidsrechters en trainers niet betalen toen alles stil lag. Die uitgaven vielen dus weg. Sportief gezien is het een ander verhaal. Ik denk dat wij met iets oudere spelers meer de gevolgen dragen van de inactiviteit van anderhalf jaar.”

“We komen uit tegen veel jongere teams die wel een jeugdwerking hebben. We vinden moeilijk ons ritme terug. We verloren enkele wedstrijden nipt, die evengoed in ons voordeel konden uitdraaien. Onze vierde provinciale ploeg doet het bijzonder goed met prille veertigers.”

Vriendschap

“Dat we geen jeugdploegen hebben, is een bewuste keuze. We hebben de middelen en de mankracht daar niet voor. Voor ons project is dit geen toegevoegde waarde en niet de ambitie. Vriendschap voor het leven opbouwen, is de geest van de club.” (ELD)


Oorsprong: opgericht in 1951, stamnummer 541

Voorzitter: Matthias Vanneste

Ondervoorzitter: Vincent Bayart

Penningmeester: Glenn Dedroogh

Secretariaat: Jelle Vanneste

Bestuursleden: Karel Cambien, Ben Deweerdt, Frederik Maes, Vincent Bayart, Matthias Vanneste, Thomas Detavernier en Karl-Heinz Vervaeke.

Teams: Wikings One (speelt in 1ste provinciale) en Wikings Two (in 4de provinciale).

Website: www.wikingskbbc.be

Thuishaven: alle teams van Wikings KBBC (stamnummer 541) spelen hun thuiswedstrijden in sporthal Lagae Plein in Heule (net naast het zwembad en OC De Voncke). In de buurt is veel parkeergelegenheid.

Uitrusting: de kleur van de uitrusting is wit-wit, reserve-uitrusting is blauw-blauw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier