Kodokan viert 35 jaar met feestelijke receptie

Hoofdtrainer Kevin De Sloover is graag omringd door zijn judoka’s. (foto GGM)
Redactie KW

In 1989 startte Kodokan als bescheiden vereniging met een dertigtal judoka’s. Vandaag telt de organisatie liefst 140 leden en toont ze zich actiever dan ooit. Op zaterdag 20 april wordt 35 jaar Kodokan dan ook extra gevierd met een uitgebreide receptie. “We hebben altijd veel steun gehad van onze vrijwilligers, de ouders en het gemeentebestuur”, vertelt hoofdtrainer en sterkhouder Kevin De Sloover (45).

“Ik meen te mogen zeggen dat er zonder Michel Pilaert geen Wingense judoclub zou bestaan”, schreef voorzitter Bernard Bekaert in zijn toespraak in 2014 naar aanleiding van een kwarteeuw Kodokan. Pilaert was immers de man die Kodokan een tiental jaar zowat alleen runde als voorzitter, secretaris én hoofdtrainer. Hij woonde toen in Brugge, maar verzorgde wekelijks tweemaal de trainingen in Zwevezele. De huidige zwarte gordel 5de dan Kevin De Sloover was er eveneens bij vanaf het eerste uur en werd een tiental jaar geleden hoofdtrainer. Wat maakt judo in Wingene zo aantrekkelijk, ondanks dat de sport nauwelijks op tv komt? “Judo is meer dan sport alleen”, meent De Sloover. “Het is een levensvisie en karaktervormend. Naast kracht, uithouding, lenigheid en snelheid wordt er ook veel aandacht besteed aan doorzettingsvermogen, zelfbeheersing, durf, empathie, bescheidenheid en respect. Voor judo moet je sowieso met twee zijn: judo leert je niet vechten, het leert je omgaan met elkaar.”

Bernard Bekaert is ondertussen al twintig jaar Kodokan-voorzitter en heeft de club zien evolueren. “Dankzij het gemeentebestuur beschikken we sinds 2007 over een eigen comfortabele matsportenzaal, waardoor we konden uitgroeien tot een van de mooiste judoclubs van West-Vlaanderen”, aldus Bekaert. “Naast de trainingen organiseren we ook heel wat nevenactiviteiten zoals filmavonden, clubweekends, jeugdfuiven, zwemdagen met pannenkoeken,… Als absoluut hoogtepunt is er ons jaarlijks judotornooi in november, waaraan zo’n 350 judoka’s meedoen. Dan kunnen we rekenen op de steun van een veertigtal vrijwilligers. We vragen slechts 100 euro lidgeld per jaar, want we willen judo toegankelijk houden voor iedereen.” (GGM)

Op zaterdag 20 april wordt 35 jaar Kodokan intern gevierd met een extra feestelijke receptie, feestmaal en quiz. Iedereen brengt zijn eigen dessert mee. Wie interesse heeft om lid te worden, kan terecht bij kevindesloover@yahoo.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier