KF Sint-Cecilia De Zwaan uit Lichtervelde kent een rijke geschiedenis

KF Sint-Cecilia De Zwaan mag repeteren in de zaal van De Zwaan. Maar met een maximum van 25 personen. © (gf)
Bram Vanlerberghe

Voor KF Sint-Cecilia De Zwaan is het een meer dan beproevend jaar. De muziekvereniging gaf al een pak mooie concerten in haar 213-jarig bestaan, al valt er dit jaar ook heel wat in het water. “Maar de laatste repetities hebben we in een heel goede sfeer kunnen werken”, weet Luc Haeghebaert.

De vereniging haalt een groot deel van haar inkomsten uit fuiven die plaatshebben in feestzaal De Zwaan. “Ik zal niet zeggen dat het onze grootste inkomstenbron is, maar laat ons zeggen dat we een aantal gelijkwaardige inkomsten hebben. Die fuiven zijn daarbij niet te onderschatten. Er zijn nog een tien- à twaalftal fuiven per jaar, al brengt de ene meer op dan de andere natuurlijk.”

Ook de activiteiten staan on hold. “Van Café Theater kon er dit jaar een van de vier voorstellingen gebracht worden. Daarna is de lockdown ingegaan.” De overige voorstellingen werden aanvankelijk verplaatst naar september, maar ook die zijn intussen uitgesteld. “We hadden al vrij vlug door dat het niet realistisch was. Of er nog evenementen kunnen plaatshebben? Dat hangt ook af van de gemeente.”

Veilige omgeving

Aanvankelijk had men gehoopt om te kunnen repeteren in OC De Schouw. “Een enorm veilige omgeving om te repeteren”, weet Luc. Maar dat ging niet door, al mag er wel gerepeteerd worden in de zaal van De Zwaan. “Daar kunnen we met 25 personen terecht. Dat heeft er wel voor gezorgd dat er muzikanten niet willen komen repeteren. Naar De Schouw zouden zij wel komen. We repeteren nu wel, maar geraken niet aan 20 muzikanten. We hadden zelfs eens een repetitie waar we slechts met negen waren, al zijn er nog een deel muzikanten op reis. De laatste repetities hebben we heel goed gewerkt in een goede sfeer. Met zo’n kleine groep in De Zwaan repeteren is wel aangenamer dan in De Schouw.”

KF Sint-Cecilia De Zwaan werd in 1807 opgericht. “Dit zal toch een van de vreemdste periodes uit ons bestaan zijn. In november zitten we normaal gezien nog met het Sint-Ceciliafeest. Ik ben meer dan 40 jaar muzikant. Ik heb nog nooit geweten dat dat feest niet heeft plaatsgevonden. Dit jaar zal het niet zoals anders zijn. Ik vermoed dat we naar iets kleinschaligs zullen moeten gaan.”

Dit is toch een van de vreemdste periodes uit ons bestaan

En op financieel vlak? “Natuurlijk vallen er bepaalde onkosten weg. In De Weekbode las ik dat Torhout 300.000 euro steun voorziet voor verenigingen. En dat elke vereniging 50 procent meer subsidie krijgt als ondersteuning. Misschien kunnen ze dat in Lichtervelde ook overwegen. Al heeft Torhout alle evenementen tot eind dit jaar geannuleerd.”

2020 stond in Lichtervelde, met tal van evenementen op het programma, in het teken van de muziek. Ook dat is in het water gevallen. “Het plan was om in oktober een soort Lichterveldse Proms te organiseren met een aantal lokale bands die ondersteund werden door De Zwaan en de Burgersgilde. Dat hebben we ook vrij vlug geannuleerd en uiteindelijk hebben we de goede beslissing genomen. Het is verplaatst naar 24 oktober 2021.”

Brassed off

Maar gelukkig kende de vereniging doorheen de 213-jarige geschiedenis ook een pak prachtige momenten. “Wat mij betreft, het mooiste wat wij ooit georganiseerd hebben is Brassed Off (in 2015, red.). Dat is een film waar een toneelstuk van gemaakt werd. Dat hebben we uitgevoerd in De Schouw. In onze versie waren de muzikanten allemaal acteurs. Deze week heb ik er toevallig nog eens een filmpje van bekeken. En ik krijg er nog kippenvel van.”

Ook de concerten die we samen met de Burgersgilde organiseren, zijn mooie momenten. Als we alleen een concert geven, komt er zo’n 150 man, maar voor het kerstconcert dat we samen met de Burgersgilde gaven, was er 600 man in de kerk.”

Het mooiste wat wij ooit georganiseerd hebben is Brassed Off

En wat brengt de toekomst van de vereniging die 85 leden telt? “Het is toch moeilijker dan vroeger om nieuwe leden te verwelkomen. Vroeger koos je bij wijze van spreken voor muziek of voetbal. De helft van mijn leeftijdsgenoten heeft ooit een instrument bespeeld. En de instrumenten waren eigendom van een van de twee muziekverenigingen. Muziekkorpsen draaien ook op families. In mijn familie waren we op een gegeven moment met acht of negen in het muziek. Nu ben ik nog de enige Haeghebaert.”

En wat maakt het zo aangenaam binnen Sint-Cecilia? “Ik denk dat het binnen ieder korps een beetje hetzelfde is. Je moet een vriendengroep zijn. Als de sfeer goed zit, is het oke. Al zijn het geen gemakkelijke tijden, want de laatste drie jaar zijn er toch opnieuw enkele muziekkorpsen die gestopt zijn… Of wij die vrees hebben? Niet onmiddellijk, al moet je beseffen dat het vlug kan gaan. In Lichtervelde hebben we nog twee muziekkorpsen. Misschien is dat wel nog beter. Het is precies of we elkaar recht houden.”