Kevin is de nieuwe dirigent van het Roeselaars Kamerkoor

Redactie KW

Omdat de goesting zo groot was en ze in de O. L. V.-kerk genoeg plaats hadden om het coronaveilig te organiseren, zijn de repetities van het Roeselaars Kamerkoor in september terug opgestart. Dit gebeurt onder leiding van hun nieuwe artistieke leider Kevin Hendrickx.

Coronaveilig zingen met een dertigtal mensen is niet evident. Toch zocht het bestuur van deze getalenteerde muzikanten een manier om hun hobby opnieuw te kunnen beoefenen. “Het zingen met een mondmasker was voor ons bestuur een voorwaarde”, zegt voorzitter Ann Sarre. “Na zes maanden stilte, gingen we met ongeveer 22 leden terug van start.” Omdat ze hier wel de juiste afstand kunnen bewaren, oefent het Roeselaars Kamerkoor voorlopig in de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

“Vooraf ontsmetten we de handen en we zitten ook neer om te zingen. Het zingen gebeurt dus mét mondmasker tenzij je op drie meter van elkaar staat, maar dat hebben we eigenlijk nog niet uitgetest. We horen van andere koren dat het op die afstand moeilijk wordt om elkaar te horen. Met zo’n mondkapje op lukt het wel maar het is natuurlijk voor iedereen aanpassen. De klank is wel wat anders en je moet extra geconcentreerd zijn om elkaar te horen. Je zingt eigenlijk een beetje voor jezelf en voelt minder steun van je stemgenoten.”

Afscheid van bart

Normaal waren de World Choir Games in juni het laatste grote project van Bart Naessens, die dit koor twaalf jaar lang vol passie naar verschillende hoogtepunten heeft geleid.

“De voorbereiding en uitvoering van het komende passieconcert neemt hij wel nog voor zijn rekening”, zegt Ann. “We hopen hem op dat moment met de nodige toeters en bellen officieel te kunnen bedanken en uit te zwaaien.”

Samen met Bart is het bestuur de voorbije maanden op zoek gegaan naar een nieuwe dirigent. “Uiteindelijk kozen we na enkele audities unaniem voor Gentenaar Kevin Hendrickx. Zijn manier van werken, lag in het verlengde van wat we van Bart gewoon waren en er was ook die spreekwoordelijke klik. Natuurlijk is het niet evident om tijdens deze coronatijden een nieuwe dirigent te integreren. We hopen hem tijdens ons nieuwjaarsconcert voor een beperkt publiek aan onze trouwe achterban voor te stellen.”

Kevin Hendrickx (29) woont in Gent en is scheikundige van opleiding. Hij studeert momenteel compositie aan het Gentse conservatorium, werkt als lector aan de Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen, is dirigent van het Leuvens universitair koor en van het orkest Continuo (de Alumni van de UGent). Een bezige bij dus. “Mijn basisinstrument is piano, ik zing en daarnaast speel ik orgel en cello”, zegt Kevin.

Aangename dynamiek

“Vanwaar komt ook de interesse in het Roeselaars Kamerkoor? Dit koor had ik in het verleden al enkele keren bezig gehoord. De kwaliteit die ze uitstralen, viel mij onmiddellijk op en ze brengen ook een sterk repertoire. Dat maakt het voor mij uitdagend om mee aan de slag te gaan. Het is daarnaast een heel kritische groep geschoolde muzikanten. Dat geeft deze uitdaging nog iets extra’s”, zegt hij.

“Van bij de eerste repetities voelde ik een aangename dynamiek. Je merkt dat iedereen gedreven is en de inspanningen die je vraagt, krijg je dubbel terug. Op korte termijn is het mijn bedoeling om de coronaperiode binnen het beperkte kader zo positief mogelijk door te komen.” (KK)

info: Het traditionele passieconcert van het Roeselaarse Kamerkoor is voorlopig uitgesteld naar zaterdag 27 maart 2021 in de Sint-Michielskerk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.