Judoclub Cobra uit Lendelede geeft les aan kleuters

Vanaf 10 april kunnen kleuters uit de tweede en derde kleuterklas bij Judoclub Cobra een reeks van tien judolessen volgen in de sporthal Steuren Ambacht. “We zullen ze spelenderwijs de basiswaarden van de judosport leren”, zegt jeugdtrainer Jitske Durinck.

Jitske Durinck en Gery Verthé met de jongste judoka’s. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Jitske Durinck en Gery Verthé met de jongste judoka’s. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse

Judoclub Cobra van stichter en voorzitter Gery Verthé liet in het schooljaar 2017-2018 voor het eerst kleuters toe op de trainingen. “In het begin kwamen twee kleuters langs, op het einde van dat schooljaar waren dat er al vier. Om praktische redenen kozen we er toen bewust voor die kleuters in de gewone groep te laten trainen en ze werden ook goed opgenomen door de oudere judoka’s. Maar ik geef ook al les aan kleuters uit het tweede en derde kleuter van judoclub Kwai Moorsele in hun dojo (judozaal, red.) in Gullegem. Daar zag ik het voordeel om in aparte groepen te trainen. Kleuters die in september starten worden soms overdonderd en lopen verloren in de grote groep. Om dit op te vangen geven we kleuters nu de kans om in tien lessen kennis te maken met judo. Willen die dan instromen, dan weten ze tenminste al wat hen te wachten staat.”

Interesse

Omdat het de eerste keer is dat judoclub Cobra dergelijke lessen voor kleuters organiseert, willen Jitske en de club tijdens die lessen kijken hoeveel interesse er is en hoe de kleuters judo zullen ervaren. “We zullen dit allemaal stapsgewijs bekijken en evalueren en het is best mogelijk dat we later nog dergelijke initiatielessen voor kleuters geven. De flyer is nu al een tweetal weken verspreid en er zijn toch al 8 inschrijvingen. Er kunnen maar 16 kleuters deelnemen. Net zoals in Gullegem willen we werken met één thema per training en van daaruit de training opbouwen. Thema’s als piraten, circus, jungle, ridders, jonkvrouwen, enz… En het is altijd leuk als de kleuters na die lessen verder judo zouden volgen.”

“De kleuters kunnen ofwel in onze club een pakje lenen of er zelf een aankopen. We laten de keuze aan de ouders. Het is tenslotte een investering als het alleen maar voor die lessenreeks zou zijn. En de geïnteresseerde ouders van de kleuters waarderen dat. We deden ook een oproep om wie oude judopakjes heeft, of pakjes die te klein geworden zijn bezit, deze te schenken aan de club zodat we die kunnen gebruiken voor onze kleuterjudo.”

Thuisinitiatieven

“Uiteraard kunnen we de lessen alleen geven als we de coronaveiligheidsvoorschriften strikt toepassen. We pasten ons trouwens met de club sinds de eerste lockdown in maart van vorig jaar al verschillende keren aan. Niet gemakkelijk bij een contactsport als judo. We namen heel wat thuisinitiatieven, zoals bijvoorbeeld de uitdaging ‘10 dagen 100’ in samenwerking met judo Kwai Moorsele. Bedoeling was dat onze judoka’s van onze jeugdtrainers 10 dagen lang een oefening kregen die ze 100 keer moesten uitvoeren. Of via trainingsschema’s die we op YouTube plaatsten en die ze dan thuis konden volgen op een moment dat hen paste. Na de paasvakantie boden we elke week twee onlinetrainingen via Google Meet aan waarbij de judoka’s elk voor hun computer samen 45 minuten trainden. Ze vonden het heel fijn dat ze zo nog een keer hun vrienden terugzagen. Vanaf mei trainden we dan weer buiten op de site Leiedal en vanaf juni konden we terug naar onze dojo in bubbels van maximaal 20. Die telkens veranderende coronavoorwaarden waren een grote uitdaging voor de trainers die steeds nieuwe oefeningen moesten uitdokteren voor de judoka’s, zonder contact of in de buitenlucht. In september konden we dan ‘gewoon’ weer opstarten in onze dojo.”

Flexibiliteit

Vanaf maandag moeten Gery en Jitske zich voor de zoveelste keer aan de nieuwe coronamaatregelen aanpassen. “Kinderen onder de 12 jaar die nu kiezen voor judo mogen trainen in bubbels van 10 en mogen slechts één sport doen. We zijn enorm verrast dat er van onze 40 judoka’s maar liefst 33 voor judo kozen. Dankzij de flexibiliteit van de gemeente kunnen we de judozaal weer tot 20.30 uur gebruiken waardoor het mogelijk wordt om 3 bubbels per avond te laten trainen. Zonder die flexibiliteit moesten we gewoonweg snoeien in het aantal trainingen voor onze jeugd. Ook de ouders van de judoka’s doen een fantastische inspanning om flexibel te zijn qua trainingsuur van hun kinderen.”

De judolessen hebben plaats in de sporthal Steuren Ambacht van 10 april tot 26 juni. Kleuters geboren in 2015 en 2016 mogen meedoen. Inschrijvingsgeld inclusief verzekering bedraagt 30 euro. Inschrijven kan tot 6 april. Ouders die hun kleuters inschrijven voor het daaropvolgende schooljaar krijgen korting.

(IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.