Honden én baasjes leven zich dagje uit in openluchtzwembad in Izegem tijdens Doggy Splash Day (17 september)

VZW De Natte Neuzen palmen opnieuw het open zwembad in Izegem in. Je herkent v.l.n.r. Shirly Acke, Louise De Smet, Katrien Vermeulen, Karine Mingels, Heidi Vanderbeke, Sybille Braekeveld, Sandy Verschaffelt, Carine Vanlerberghe, Kimberly Desplenter en Nick Deloof. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Zondag 17 september is het openluchtzwembad De Krekel in Izegem weer het speelterrein van honderden honden en hun baasjes. Vzw De Natte Neuzen organiseert er voor de vijfde keer de Doggy Splash Day, een hele namiddag lang mogen de dieren genieten van het frisse water. “En als het weer meezit, dan kunen we ons record qua aantal deelnemers breken.”

Vzw De Natte Neuzen – niet te verwarren met Doggycenter De Natte Neus uit Izegem – is een groep vrienden die de passie voor honden deelt. Hun uitvalsbasis is Harelbeke, maar de leden komen uit de brede regio. “We hebben allemaal minstens twee honden”, lacht voorzitster Carine Vanlerberghe.

Vijf redders op post

Jaarlijks organiseert de groep een aantal events, waaronder ook wandelingen, maar hun topevent is nu de Doggy Splash Day. “Vroeger trokken we daarvoor naar het Nederlandse Axl. Maar nu organiseren we zelf en zijn we hier al voor de vijfde keer te gast in het zwembad in Izegem. Virginie Tavernier, een van onze stichtende leden die jammer genoeg al is overleden, was van Izegem. Zij legde destijds de eerste contacten. Nu kunnen we hier jaarlijks terecht, iets waarvoor we de Izegemse stadsdiensten dankbaar zijn.”

“Vorig jaar waren er 923 mensen en 683 honden aanwezig”

Bij de Doggy Splash kunnen honden van allerlei grootte, ras of slag een namiddag lang genieten. “Het is zo dat de baasjes daarbij mee in het water gaan met hun viervoeters. Er zijn vijf gediplomeerde redders aanwezig en ook iemand van de brandweer. Ook vier geoefende hondenbegeleiders en een dierenarts houden een oogje in het zeil. We zijn dus op alles voorzien.”

Tussen 12.30 en 18 uur kunnen de diertjes zich uitleven. Bij de fotosessie werd al duidelijk dat de honden, tot jolijt van hun eigenaars, in hun sas zijn. “In een zwembad zwemmen is voor een hond toch iets anders dan pakweg in de Leie. Ze zien immers de bodem.”

Op dit moment zijn er onderhoudswerken bezig aan het Izegemse zwembad, de Doggy Splash Day sluit het zomerseizoen af, daarna is het nog de beurt aan de Izegemse ijsberen. “Inschrijven gebeurt ter plaatse, we werken niet met voorinschrijvingen om de mensen zo de kans te geven het weer wat af te wachten. Om de grote toeloop de baas te kunnen, openen we dit keer twee inschrijfpunten”, gaat Kimberly Desplenter verder. “Je betaalt 6 euro per persoon, het maakt niet uit hoeveel honden je dan mee hebt.”

Goede doel steunen

Rond het zwembad zijn standjes voorzien. Sponsor Tom&Co zal er aanwezig zijn met goodiebags, er worden ook pannenkoeken, hotdogs en drankjes verkocht. “Onze 33 leden werken allemaal mee”, zegt de voorzitster. De opbrengst gaat naar het goede doel en dat vonden uiteraard in de dierenwereld. “Dierenasiel De Knuffelpootjes (Rekkem) en het Dierenvoedselbank Zuid-West-Vlaanderen (Kuurne) kunnen we op die manier financieel steunen.”

Dit jaar is ook de gloednieuwe Izegemse fotoclub EX.I.F. op post. “Een leuke activiteit voor hen. Hun leden kunnen er nieuwe technieken aanleren en voor ons betekent dat dat we heel wat foto’s zullen hebben van ons event”, klinkt het beredeneerd.

En er komt wel wat volk af op deze zwempartij. “Het eerste jaar waren we nog gestart met een 200-tal personen. Vorig jaar mochten we al 923 mensen en 683 hondjes verwelkomen. Ook nu beloven de weersvoorspellingen goed weer, het zou dus best kunnen zijn dat we dat record breken.”

www.vzwdenatteneuzen.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier