Hedwig Casier richt ‘Bacchus Bachten de Kupe’ in De Panne op, een heilig verbond met de god van de wijn

FOTO 098A0723: eerste kennismaking met potentiële leden – vooraan 4de van links pastoor Stephan Houtman die de club heeft gedoopt – achteraan derde van rechts is Hedwig Casier © Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De passie van Hedwig Casier voor wijnen was destijds zo groot, dat hij er zijn beroepsbezigheden voor aanpaste. Nu is hij met pensioen, maar de passie is er niet op verminderd, integendeel: hij heeft een vereniging opgericht om die passie verder uit te dragen, en bruist van de plannen.

Hedwig Casier (62) is afkomstig uit Lichtervelde. Hij bouwde een carrière uit als freelance salesmanager bij een groot bedrijf in wagenonderdelen. Zo reisde hij de hele wereld rond.

“Toen het bedrijf een productie-eenheid vestigde in Eger in Hongarije, trok ik daar om de drie maanden naartoe”, vertelt Hedwig. “Tijdens de weekends ging ik op expeditie in wijnkelders. Nooit kwam ik van mijn zakenreizen terug met lege valiezen!”

Hongaarse cultuur

“Zo bouwde ik geleidelijk aan mijn privéwijncollectie uit. Hongarije werd mijn tweede thuis en ik startte een wijnimport uit Hongarije, samen met een collega. We wilden de Hongaarse wijnen, die niet erg hoog aangeschreven stonden, ondersteunen via een top vijf van producenten die het tegendeel bewezen. Landen zoals Hongarije hebben een enorme wijncultuur, maar door het regime is de productie vaak in handen van wijncoöperaties met de staat als eigenaar.”

“Het werd een hectische periode als zelfstandige: ik was maar korte periodes in België en zat vooral veel in het buitenland voor zaken. Mijn wijnhobby hield echter stand en werd meer en meer een passie. Mijn klanten introduceerden me bij topwijnmakers… Ik werkte in Brussel samen met ambassades om de wijnen naar een hoger niveau te tillen. Mijn interesse reikt natuurlijk verder dan Hongarije. Over de hele wereld, van Nieuw-Zeeland tot Zuid-Afrika en Zuid-Amerika heb ik wijndomeinen bezocht en leerde ik eigenaars en wijnmakers kennen. Gaandeweg stelde ik een catalogus samen met foto’s van mijn top honderd.”

Plannen smeden

“Hier in De Panne is het idee gerijpt om een volgende stap te zetten. Ik koester De Panne voor de rust en de pure natuur, en het respect en de interesse van de mensen in de Westhoek zijn me zo lief! Ik smeed plannen om zowel wijn-, kunst- als gastronomische evenementen op poten te zetten. Ik leerde Leslie Verpoorte kennen, van het Dialectgenootschap Bachtn de Kuupe, en ben door zijn ‘lust’ voor wijn, voeding en sociaal gedrag bij zijn club beland. Zo kreeg het oprichten van de wijnclub vorm… Dat leidde spontaan tot de naamkeuze Bacchus Bachten de Kupe (Bacchus is de Romeinse god van de wijn; bij de Grieken heet hij Dionysos, red.).”

In september heeft Hedwig zijn eerste presentatie en degustatie gegeven, rond het thema ‘Orange & Rosé Wines’. Daar kreeg hij meteen al assistentie van Tunde Udvari, een Hongaarse dame die Oost-Europese culinaire producten in België invoert. Zij zorgde voor gepaste smaakmakertjes bij elke wijn die Hedwig voorstelde en zal hem ook op toekomstige presentaties van Hongaarse wijnen assisteren.

Hedwig wilde per se starten met een introductie van roséwijnen en de nieuwe ‘orange’-hype.

Negatief imago

“De oorsprong van ‘oranjewijn’ ligt in Georgië, en de naam verwijst natuurlijk naar de kleur. Hij is niet geel of amber, maar echt oranje. Ook Spanje, Roemenië en Italië springen op de ‘orange’-boot. Een topper is de Italiaanse oranjewijn van trebbianodruiven. Het zijn helaas geen goedkope wijnen… Waarom ik ook roséwijnen in de kijker wil zetten? Omdat ik die van hun negatieve imago af wil helpen!”

“Je moet natuurlijk weten wat je kiest en koopt. Voor drie euro koop je nooit een goede wijn, want dan heb je gegarandeerd zeventig procent water. Een betere fles bevat tot vijftig procent wijn. Het doet me altijd plezier als ik mensen kan verrassen met een schitterende rosé, zelfs uit het Roemeense Moldavië, zoals mijn blend van de saperavi en de rara neagradruif!”

Afspraak op 14 oktober

Eenmaal op dreef is Hedwig niet te stoppen. Wat hij vertelt, staaft hij met uitgebreide documentatie. Met zijn enthousiasme wil hij, naast gethematiseerde wijndegustaties zoals feestwijnen of ‘New World’-wijnen, ook excursies plannen.

Wie interesse heeft, wordt met open armen ontvangen op de volgende degustatie met Hongaarse wijnen en culinaire hapjes van Tunde Udvari, op donderdag 14 oktober om 20 uur in clubhuis Sint-Jansheem, Noorddreef, De Panne.

Samen met pastoor Stephan Houtman heeft Hedwig Casier de vereniging ‘Bacchus Bachten de Kupe’ boven de doopvont gehouden in het Sint-Jansheem in De Panne. Op een eerste wijnproeverij nodigde hij een aantal wijnliefhebbers uit om kennis te maken. Daar overtuigde hij met zijn passie, kennis en geplande activiteiten al enkele deelnemers om toe te treden. Hij organiseert elke tweede donderdag van de maand een bijeenkomst.

(MVQ)