Harelbekenaars kunnen proeven van vrijwilligerswerk

Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De vrijwilligerswerkingen van Stad Harelbeke en Zorgbedrijf Harelbeke stonden samen met een standje op de donderdagmarkt. Enerzijds voor een leuke babbel met vrijwilligers bij een kopje koffie, anderzijds als onthaalmoment voor kandidaat-vrijwilligers.

Vrijwilligers in Vlaanderen worden deze week extra in de bloemetjes gezet. Van 2 tot en met 10 maart is het namelijk de Week van de Vrijwilliger, een jaarlijks terugkerende bedankingsweek van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk.

640 vrijwilligers

“We komen elke jaar tijdens die week naar de donderdagmarkt om kandidaat-vrijwilligers wegwijs te maken in het bestande vrijwilligerswerk in Harelbeke. We geven ze tekst en uitleg”, zegt Jolien Vercruysse, vrijwilligerscoördinator Zorgbedrijf Harelbeke.

“In Stad Harelbeke en Huis van Welzijn Harelbeke zijn 640 vrijwilligers dag in dag uit in de weer. Die 640 zijn maar een klein deel van alle vrijwilligers in de stad. Zij werken mee binnen de diverse stadsdiensten: denk maar aan Jeugddienst, Sport Harelbeke, cultureel centrum Het Spoor, de bibliotheek, adviesraden, evenementen en meer.”

“Hun inzet en enthousiasme is van onschatbare waarde” – Sandra Snick

“Vrijwilligers zijn een belangrijke schakel. Ze ondersteunen bij de werking en zorgen mee voor een kwaliteitsvolle dienstverlening. Ik heb een portfolio gemaakt met wat meer uitleg over de verscheidene diensten van de stad en de verenigingen. We tonen ook onze werking en onze website. Geïnteresseerden vinden er actuele vrijwilligersvacatures en kunnen er terecht met vragen over vrijwilligerswerk bij bijvoorbeeld de stad maar ook bij culturele verenigingen, sportverenigingen en -clubs, speelpleinwerking en meer”, vertelt Sandra Snick als vrijwilligerscoördinator van de stad.

“Hun inzet en enthousiasme is van onschatbare waarde. Waardering en een goede begeleiding van elke vrijwilliger zit structureel in de vrijwilligerswerking vervat. Zo is er onder meer af en toe een vrijwilligerscafé waar de vrijwilligers kunnen samenkomen en bijpraten met een drankje. Onder de noemer #OntdekVrijwilligerswerk geven we de gemeenteraad en collega’s uit de stadsdiensten de kans om te proeven van een vrijwillig engagement.”

Vrijwilliger worden?

Op de website www.harelbeke.be/vrijwilligerswerk vind je een overzicht van actuele vrijwilligersvacatures in de stadsdiensten, het Zorgbedrijf en de lokale verenigingen en sportclubs. Er komen ook een aantal vrijwilligers aan het woord. Daarnaast vind je er informatie rond de vrijwilligerswetgeving en de gratis vrijwilligersverzekering.

Vrijwilligerscoördinator Sandra Snick helpt graag verder bij concrete vragen, bij de zoektocht naar vrijwilligerswerk of bij het online zetten van vrijwilligersvacatures. Je vindt haar in het stadhuis, of contacteert haar via vrijwilligers@harelbeke.be of 0474 662 883.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier