Gerrit Vandenbroucke al 66 jaar muzikant bij Harmonie Steeds Beter

Carine Deloof, Sabine Deloof, Frank Verzelen, Katrien Vermeir, Lode Vandoorne, Marieke Declercq, Gerrit Vandenbroucke. © (gf)
Redactie KW

Tijdens het Sint-Ceciliafeest van de Koninklijke Harmonie Steeds Beter huldigde de vereniging enkele muzikanten en bestuursleden. Eén van hen was Gerrit Vandenbroucke, die al 66 jaar muzikant is. “Ik hoop zeker nog 4 jaar muziek te kunnen spelen”, zegt hij.

In het coronajaar 2020 kon geen Sint-Ceciliafeest plaatsvinden. Maar uitstel was geen afstel, vond het bestuur van de Koninklijke Harmonie Steeds Beter. Op 30 oktober werden 10 muzikanten en 4 bestuursleden gehuldigd. Gerrit Vandenbroucke uit Wielsbeke is de langst zetelende muzikant van de vereniging. Vorig jaar was hij 65 jaar muzikant en dat werd gevierd. “Ik ben een Kortrijkzaan, maar verhuisde in 1955 naar Wielsbeke. Op mijn achtste heb ik mij aangesloten bij de harmonie, die toen pas drie jaar bestond”, vertelt hij. Gerrit is een drummer en percussiespeler. “Al van kleins af aan probeerde ik me ritmisch te onderscheiden. Ik kon niet stoppen met trommelen. Ik leerde het door met bestek op een pispotje of een wasmand te slaan”, weet hij nog. “Bij percussie moet je enorm snel zijn. Daarnaast moet je een goeie oog-hand-voetcoördinatie hebben.”

De harmonie heeft het wel 30 jaar moeten stellen zonder het talent van Gerrit. “Ik speelde in een orkest. We traden wel 130 keer per jaar op, dus de combinatie met de harmonie was niet langer houdbaar. Toen ik opnieuw bij de harmonie aanklopte, was ik er meteen weer welkom. Steeds Beter is een vriendengroep waar jong en oud welkom is”, geeft hij aan. De trommelaar is een graag geziene gast bij Steeds Beter. “De man achter de percussie heeft een warm hart”, zegt bestuurslid Hans Delange.

Gerrit is niet alleen lid van Steeds Beter, maar hij speelt ook muziek in de harmonie van Wakken en die van Nokere. “Ik kan eigenlijk niet zonder muziek. De coronaperiode vond ik heel moeilijk, ik heb de samenkomsten gemist. Ik hoop dat onze geplande optredens kunnen plaatsvinden.” Ook al is muziek zijn leven, toch denkt de trommelaar al vooruit. “Het zou mooi zijn mocht ik nog 4 jaar kunnen doorgaan. Dan ben ik 78 en heb ik 70 jaar muziek gespeeld. Maar als het zover zou zijn, dan zal ik het heel moeilijk hebben om ermee te kappen”.

Ereteken

Op het Sint-Cecilafeest was Gerrit niet de enige gelauwerde. Voor 2020 waren ook Sabine Deloof (35 jaar), Carine Deloof (35 jaar), Lode Vandoorne (40 jaar), Frank Verzelen (40 jaar) en Emma Parmentier (15 jaar) beloond. Dit jaar vielen Marieke Declercq (20 jaar) en Katrien Vermeir, Anaïs Lippens en Renée Spriet (allen 15 jaar) in de prijzen. Dirigent Peter Valck en bestuursleden Patricia Messiaen, Frank Verzelen en Hans Delange kregen ook een ereteken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.