Gemengd koor Sonore in Lendelede start repetities weer op

Koor Sonore repeteert volgens de coronamaatregelen. (foto Frank) © Frank Meurisse
Redactie KW

Onlangs konden de leden van gemengd koor Sonore voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis weer repeteren. “Niet in de refter van de middenschool maar wel in zaal Lindelei waar we een goede akoestiek en genoeg ruimte hebben om de nodige afstand tussen de koorleden te bewaren”, zegt dirigent Johan Delaere.

De laatste repetitie van Koor Sonore sinds het begin van de coronacrisis dateert al van 12 maart. “Net vóór de lockdown in ons land”, zegt Johan Delaere. “Alles viel ineens bruusk stil. Dat was ook als koor toch even slikken omdat de agenda van Sonore voor de maanden die volgden er heel goed uitzag. Er waren concerten gepland in mei in Halle, in juli in Aalst en verder ook nog in Kortrijk en Nieuwpoort. Maar algauw kregen we van elk van die organisatoren te horen dat hun geplande concert afgelast werd. Voor de koorleden was er plots niets meer in het vooruitzicht. Geen repetities meer, geen babbeltje meer achteraf, minder contacten tussen de koorleden… En die onzekerheid over hoe lang die coronacrisis zou kunnen duren! Ik wilde geen complete stilstand voor de koorleden. Ik hield ze toch een beetje aan het werk door naar iedereen een partituur en een geluidsfragment te sturen zodat ze thuis toch ietwat konden oefenen.”

Lindelei

De repetities startten op 26 september in zaal Lindelei. “Een veel grotere locatie dan de refter van de middenschool waar we op een veilige manier met de nodige afstand kunnen repeteren. 18 koorleden kwamen opdagen. Iets minder dan vóór de coronacrisis. Misschien omdat sommigen wat schrik hebben om een besmetting op te lopen of omdat ze zelf met een risicopatiënt samenwonen. En ik heb daar uiteraard alle begrip voor.”

“Tijdens de lockdown kreeg iedereen een partituur toegestuurd”

Dat er de nodige afstand tussen de koorleden moet gerespecteerd worden is volgens Johan geen groot nadeel voor de samenzang, voor de harmonie.

“Er is niet alleen de afstand tussen de koorleden, we zingen ook nog eens met een mondmasker aan. Het klinkt ietsje gedempter maar zingen met beperkingen valt nog best mee. We zijn nu op de repetities bezig met een project over filmmuziek. Een project op lange termijn noem ik dat. Een concert dat we trouwens voor deze zomer gepland hadden en nu hopelijk ergens in de loop van volgend jaar zullen kunnen brengen.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier