Geert Vanhaecke nieuwe voorzitter Rode Kruis: “Er zijn veel uitdagingen”

© JM
© JM
Redactie KW

Geert Vanhaecke mag zich voortaan officieel voorzitter noemen van het Ardooise Rode Kruis. De 57-jarige Ardooienaar uit de Kortrijksestraat nam vorig jaar tijdelijk al de fakkel over van Armand Van Iseghem, die statutair een stapje opzij moest zetten.

De officiële hersamenstelling van het bestuur is een feit en Geert Vanhaecke werd daarbij aangesteld als voorzitter van de hulporganisatie. Hij krijgt Lina Devisch als nieuwe ondervoorzitter naast zich. Zij was tot nu toe verantwoordelijk voor de bloedgevers, een plaats waar nu een opvolging voor gezocht moet worden.

Het voltallige bestuur bestaat hier uit penningmeester Patrick Heytens, econoom Marc Heytens die nauwkeurig het materiaal moet bijhouden, Greetje Vanmaele die verantwoordelijk is voor het secretariaat, Marc Verbrugghe die de vorming op zich neemt, Niko D’haveloose is de communicatieverantwoordelijke en met Ines Ducasteele is het bestuur volledig. Voor Geert Vanhaecke is de eerste doelstelling er om het Rode Kruis uit coronamodus te halen.

Niet overhaast

“Net zoals zoveel verenigingen hebben we een jaar gekend met nauwelijks activiteit. Wij konden niet samenkomen. Voor penningmeester Patrick was het puzzelen om de eindjes financieel aan elkaar te knopen want de inkomsten bleven uit en de vaste kosten bleven bestaan. Het Jeugd Rode Kruis hield het voor bekeken en daarmee verdwijnt in Ardooie een leerrijke jeugdvereniging. De heropstart is een uitdaging die wij na de coronatijd willen aanpakken, dus niet overhaast, maar op het moment dat de jeugd zich weer ten volle kan ontplooien. Voorts moeten we op zoek gaan naar een verantwoordelijke voor het bloed en een afdelingsarts.”

Omdat de vrijwilligers al een jaar op non-actief staan, wacht er een moeilijke opstart. Gelukkig werd de werking in dit coronajaar ondersteund door enkele pientere medewerkers. Zo bleef vormingsverantwoordelijke Marc Verbrugghe niet werkloos toezien. “Het organiseren van fysieke cursussen zat er niet in, maar we ontwikkelden een internetplatform waarop vormingsactiviteiten werden georganiseerd. Daarbij hoorde zelfs een educatieve quiz. Enkele vrijwilligers gaven zich ook op als crisisvrijwilliger. Zo bleven ze in contact met onze organisatie.”

Het Rode Kruis slaagde er wél in om de bloedcollectes te handhaven met het in acht nemen van de nodige veiligheidsregels, opgelegd door de overheid. De inschrijvingen verliepen digitaal.

Geert Vanhaecke besluit: “Wij zien er naar uit om de werking zo spoedig mogelijk, maar veilig, uit de coronaslaap te kunnen halen en elkaar weer in levende lijve te kunnen ontmoeten. Wij hebben als hulporganisatie een maatschappelijke opdracht die wij honderd procent willen vervullen.” (JM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.