Foto-Friends uit Menen organiseert maandelijks digitale activiteit: “Geluk is: je foto’s aan anderen kunnen tonen”

De bestuursleden van Foto-Friends Menen, coronaveilig verzameld: Marie-Christine Kerckhove, secretaris Jef Lemet, voorzitter Pol Naessens, Daniel Werbrouck en Rosette Vanhaelewijn. (foto WO)©wilfried Ossieur
De bestuursleden van Foto-Friends Menen, coronaveilig verzameld: Marie-Christine Kerckhove, secretaris Jef Lemet, voorzitter Pol Naessens, Daniel Werbrouck en Rosette Vanhaelewijn. (foto WO)©wilfried Ossieur
Redactie KW

Corona of niet, maand na maand blijft de fotobespreking een vaste activiteit van fotoclub Foto-Friends. Daarbij beslissen de leden wie de mooiste foto’s van de voorbije maand heeft gemaakt. “Het is een activiteit die we nu gelukkig digitaal kunnen organiseren. Maar we blijven het sociaal contact missen”, vertelt voorzitter Pol Naessens. Het is van oktober geleden dat de club in levende lijve bijeenkwam.

Fotoclub Foto-Friends verenigt een groep mensen die allemaal dezelfde passie delen. Het maken, het bekijken, het appreciëren van elkaars foto’s, het leren van elkaar: dat is wat hen bindt. “Maar elke fotograaf heeft een eigen voorkeur voor een bepaalde vorm van fotografie. De ene voelt zich aangetrokken tot landschappen, een andere maakt liever portretten. Met de opgelegde thema-foto’s proberen we onze leden uit hun comfortzone te halen”, legt Pol Naessens uit.

Fotobespreking

“Sinds jaar en dag is de fotobespreking een vaste activiteit van onze club”, vult secretaris Jef Limet aan. “Per maand is er een thema voor maart was ‘handen’ het thema. Elke maand sturen onze leden elk drie themafoto’s en vier vrije foto’s door. Tijdens de vergadering bespreken we van elk lid de beste themafoto en vrije foto. We becommentariëren de inzendingen op technisch en esthetisch vlak en proberen er iets van op te steken. We geven raad en bespreken waar je op moet letten. Onze leden mogen ook stemmen welke twee foto’s als allerbeste een maand lang op onze website en op onze Facebookpagina zullen prijken.”

“Dankzij onze ICT-coördinator Jean-Claude Verhoeven kan de fotobespreking via digitale weg blijven plaatsvinden. Onze leden kunnen virtueel stemmen en we maken online opmerkingen. Het is een goede oplossing om als club toch bezig te blijven en het contact met de leden te behouden. Toch kon dat niet verhinderen dat er twee leden afhaakten.”

Eenzaten

“Fotografen zijn eenzaten, die op fotojacht gaan. Ze kunnen die foto’s delen op Facebook of Instagram en daar worden ze misschien leuk gevonden. De meerwaarde van een fotoclub bestaat erin dat we een klankbord zijn voor onze leden. Als fotograaf vind je geluk in het tonen van je foto’s aan anderen en te horen wat ze ervan vinden. Je geniet er minder van als je ze alleen bekijkt. We stimuleren en beïnvloeden elkaar, maar imiteren elkaar niet. We willen uit elkaars foto’s leren en we pikken ideeën op om daarmee iets nieuws te creëren. Er heerst geen onderlinge concurrentie. Integendeel, iedereen helpt elkaar. Ook het sociaal contact is erg belangrijk, binnen onze club groeien vriendschappen.”

“Jammer genoeg is dat nu allemaal wat minder. Enkel in september en oktober konden we nog eens fysiek vergaderen. Maar met mondmaskers op en op voldoende afstand van elkaar in een grote zaal was het minder leuk dan we gewoon zijn”, zegt voorzitter Pol Naessens. “Zelf heb ik nooit zo weinig foto’s gemaakt als tijdens de voorbije lockdowns. Maar dat geldt niet voor iedereen, het lijkt me eerder een mentale kwestie”, geeft hij toe. “Zelf mis ik het maken van reisfoto’s”, pikt secretaris Jef Limet daarop in. “Maar in plaats daarvan maak ik nu wekelijks foto’s van de Leie-werken.”

Peters en meters

De fotoclub staat open voor iedereen, maar van nieuwe leden wordt wel verwacht dat ze goed overweg kunnen met hun fototoestel.

“Afhankelijk van het cameramerk zijn er binnen de club wel peters en meters die de andere leden bijstaan als ze problemen hebben met hun fototoestel. De club organiseert af en toe uitstappen, zoals naar De Blankaart in Diksmuide. We doen aan nachtfotografie, of houden workshops over technische onderwerpen zoals zwart-witfotografie, Photoshop of ‘panning’ (een foto maken van een bewegend onderwerp, waarbij je je camera meebeweegt, red.) . Onze leden betalen 25 euro lidgeld, maar dit jaar is dat slechts vijftien euro omdat we geen lokaal moeten huren om te vergaderen.”

Om de twee jaar organiseren de fotovrienden een fototentoonstelling. “Vorig jaar in februari kon onze tentoonstelling niet plaatsvinden, omdat CC De Steiger plots niet vrij bleek. Dit jaar steekt corona er een stokje voor en dus hebben we onze expo nog maar eens verplaatst, naar februari van volgend jaar.”

(CB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.