Eindelijk de échte twintigste editie: toertocht mountainbikeclub De Raketten start en eindigt op Viroviossite

De toertocht biedt drie afstanden aan: 35, 50 en 65 kilometer. © Verhaeghe Mario
Redactie KW

Traditioneel is er op 11 november de toertocht van mountainbikeclub De Raketten. Dit jaar wordt, na de coronaversie, de échte twintigste editie georganiseerd. Start en aankomst liggen op de Viroviossite, in de Virovioslaan. Uit noodzaak, maar beslist geen nadeel.

De toertocht van De Raketten is ondertussen aan de twintigste editie toe. De editie van twee jaar geleden is daarin niet meegerekend. Door het coronavirus vond de jaarlijkse toertocht toen niet plaats, maar kwam er een alternatief. Volledig coronaveilig kon men kiezen uit drie afstanden en stelde men hiervoor drie GPX-bestanden gratis ter beschikking.

Maar nu is het dus weer ‘voor echt’. Met een belangrijke wijziging: “Op vrijdag is er door de heraanleg van de Steenakker nu tijdelijk markt op het stadsdomein Oosthove, en is dus de parking bezet”, zegt ondervoorzitter en penningmeester Stefan Nollet. “In overleg met de stad zochten we een oplossing. De stad stelde De Pionier voor, maar daar zouden we de inkom en cafetaria moeten beschermen tegen de fietsschoenen. Nu gebruiken we de kantine van Eendracht Wervik en atletiekclub Athleoo. Daar ligt er een betonvloer.”

Volgend jaar valt Wapenstilstandsdag op een zaterdag en dan zijn er ongetwijfeld heel wat jeugdwedstrijden van Eendracht Wervik. “We gaan eerst dit jaar evalueren en dan zien we wel”, aldus Nollet. “De Viroviossite is voor ons wel praktischer. Zo moeten we zelf geen douches in tenten opzetten. Ter plaatse is alle accommodatie aanwezig. En de grote parking is een voordeel.”

35, 50 en 65 kilometer

Er zijn drie afstanden: 35, 50 en 65 kilometer. “We blijven grotendeels in eigen land”, zegt Stefan Nollet. “Het gaat telkens naar Kruiseke. De kortste afstand keert terug via Geluwe. De 50 kilometer gaat naar Beselare en dan ook terug via Geluwe. De langste afstand gaat door de Polygonebossen, die sedert enkele jaren toegankelijk zijn voor mountainbikers. Via De Kortekeer in Beselare gaat het dan langs de Koelenberg naar Wervik, tot aan de Leie. Aan de sluizen in Menen gaat het dan de grens over.”

Alle ritten komen voorbij sponsor kaasmakerij Flandrien en ook weer door het clublokaal De Macote in de Stationsstraat. Onderweg zijn er drie stops met een bevoorrading.

Er is medewerking van Cycling Vlaanderen. “Zij verspreidt alle aanvragen naar de verschillende instanties, zoals de gemeenten, provincie en het Agentschap Natuur en Bos.” Affiches zijn er niet meer. Promotie maken de Raketten tijdens hun deelname op allerlei toertochten, op hun Facebookpagina en op de website waarvoor bestuurslid Frankie Serryn instaat. “Maar de mond-tot-mondreclame is de beste reclame”, zegt bestuurslid De Roo.

Vorig jaar waren er ongeveer 1.200 deelnemers. Wegens te weinig interesse is er geen kids tour meer. “Het is afwachten wat het aantal deelnemers betreft, want het is een verlengd weekend”, zegt voorzitter Dirk Degrande. “Ze gaan wat langer blijven plakken, want de meesten moeten op zaterdag niet werken”, meent secretaris Christophe Lysy.

Er is vrije start van 8 tot 13 uur, tot 14 uur voor de grootste afstand. Deelname kost 5 euro met vergunning, en 7 euro zonder vergunning. Met aansluiting op de bestaande routes in het naburige Beselare en Menen.

Steeds meer leden

De Raketten hebben ongeveer vijftig leden, uit de regio Wervik-Ieper. Ze steken trouwens allemaal in nieuwe kledij. “Het aantal leden gaat in stijgende lijn”, zegt Stefan Nollet. “De nieuwe leden zijn heel actief.” Zo waren ze eind april ook in het buitenland in actie. “We zijn met vijftien leden naar Canterbury geweest voor een driedaagse. Het ging om een begeleide uitstap. We trokken ook op weekend naar Mergel, in Nederland, en deden er een heel zware rit.”

Nog dit: er zijn bij de stad plannen voor de aanleg van een bewegwijzerde mountainbikeroute.

(Erik De Block)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier