Duikclub Actina uit Zwevegem viert 50-jarig bestaan

De leden van de 50-jarige duikclub vierden zaterdag met een receptie. © geert vanhessche GJZ
Geert Vanhessche
Geert Vanhessche Medewerker KW

Met een receptie heeft duikclub Actina het officiële luik van haar 50-jarig bestaan gevierd. Op 22 juni volgt nog een verrassingsuitstap met diner. De gezelligheidsclub van weleer is een heuse duikschool geworden.

Actina kende haar ontstaan in 1973, maar werd pas een jaartje later officieel opgericht. “De club is in feite opgericht in de schoot van de Harelbeekse brandweer, met bij de start een handvol leden die oefenden in het RMS-zwembad in Harelbeke”, vertelt Chris Dejaegere, die al 24 jaar voorzitter is.

In de jaren 80 werd de club een Zwevegemse vereniging en had ze het zwembad in het Bekaert Sportcentrum als thuisbasis. Ondertussen was het ledenaantal aangedikt tot zo’n veertigtal. “Nu tellen we 75 leden en voelen we ons als vissen in het water van Lago Fitpunt in Zwevegem. We hebben een wederzijdse goede samenwerking kunnen opbouwen. Zo beschikken we over een eigen berging, stofzuigen wij geregeld de bodem, en zijn er afspraken rond het gebruik van de compressor om flessen te blazen.”

Goed en veilig

Actina is uitgegroeid tot een bloeiende duikschool. “We hebben ons moeten aanpassen aan nieuwe technologieën, veiligheidsprotocollen en duikuitrusting. Onze club staat garant voor een goede en veilige opleiding. Wie interesse heeft, kan altijd langskomen op vrijdagavond, wanneer er gratis initiaties zijn.”

Ook naast het water valt er heel wat te beleven. “We zijn een gezellige bende. Aan de waterkant zijn we luidruchtig en vol enthousiasme en passie voor onze geliefde sport, want wat is een duikclub zonder een beetje chaos en gelach?”

De avonturen van Actina beperken zich niet alleen tot Belgische bodem. “Jaarlijks organiseren we tal van uitstappen. Van de heldere wateren van de Middellandse Zee tot de exotische riffen van de Rode Zee. Ook dichtbij doen we uitstappen, zoals in steengroeven De Barges”, besluit Chris Dejaegere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier