Drukke tijden voor Rode Kruis Roeselare

Peter Soete

Didier Casteleyn heeft het razenddruk wanneer we hem contacteren. Het jeugdkamp van het Rode Kruis Roeselare staat voor de deur en er moet nog heel veel gebeuren. “Als ik mijn uren zou optellen die ik aan het Rode Kruis spendeer, zou ik verschieten”, aldus Didier.

“Het Rode Kruis afdeling Roeselare is opgericht in 1912, het jaar dat de Titanic is gezonken”, begint voorzitter Didier Casteleyn. “Een belangrijke lijnwaadfabricant van aan het kanaal zat samen met een Roeselaarse dokter in café Saint-Georges aan het station. De ondernemer stelde nu en dan ongelukken vast in zijn fabriek en hij wilde dat zijn werknemers een EHBO-opleiding konden volgen. Zo ontstond de Rode Kruis-afdeling in Roeselare, met een afdeling voor mannen en een afdeling voor vrouwen. Strikt gescheiden natuurlijk, we spreken over meer dan een eeuw geleden!”

“In Roeselare hebben we eigenlijk zeven takken in onze vereniging. Er is de jeugdafdeling, de afdeling vorming waar EHBO-opleidingen en bijscholingen worden gegeven, er is de hulpdienst waarvan men de hulpposten overal op evenementen ziet, er is de ziekenwagen voor niet-dringend vervoer, er is ook een internationale werking maar die komt in Roeselare momenteel niet aan bod, er is ook de tak bloedinzamelingen waarbij wij instaan voor de collectes op verplaatsing en er is tenslotte de dienst sociale hulpverlening die actief is in rusthuizen en woonzorgcentra met onder meer drie zorgbibliotheken in de Roeselaarse regio.”

Stickerverkoop

“Onze jeugdafdeling is eigenlijk een gewone jeugdbeweging. We organiseren activiteiten volgens leeftijd en gaan twee keer per jaar op kamp. Nu vertrekken we naar Daverdisse en in de krokusvakantie is er ook telkens een kamp. We vragen geen lidgeld aan onze jongeren en dat maakt ons wellicht de enige jeugdbeweging in Roeselare die gratis is.”

“We mogen nu serieus aan ons spaarpotje zitten”

“Uiteraard hebben we zwaar te lijden gehad door de coronacrisis. Onze stickerverkoop die niet kon doorgaan, zorgt voor een serieuze financiële kater want we noteren toch een omzetdaling van 80 % als het op stickerinkomsten aankomt. Er is ook geen ‘neuzekesverkoop’ geweest die onze jeugdafdeling altijd organiseert en natuurlijk werden we de afgelopen periode ook niet gevraagd om hulpposten te bemannen op evenementen. Er mocht gewoon niets georganiseerd worden. Dat maakt dat we nu serieus aan ons spaarpotje mogen zitten om de normale werking te verzekeren. Investeringen in opleidingsmateriaal zullen dan ook één of meerdere jaren uitgesteld worden.”

Op kamp

“Los van het financiële is de menselijke impact van de coronacrisis nog groter. We hebben meer dan de helft van onze mensen een half jaar niet gezien en met sommigen dreigen we de band te verliezen. Er haken mensen af. Gelukkig kunnen we nu op kamp gaan.”

“Tijdens de coronacrisis zijn we de bloedcollectes op verplaatsing blijven doen en hebben we mondmaskers uitgedeeld in de regio aan personen met een beperking. Vrijwilligers blijven steeds welkom bij ons en dit in alle geledingen van onze Roeselaarse vereniging. Contacteer ons via info@roeselare.rodekruis.be of 0496 28 30 05.”

Opgericht in 1912 in café Saint-Georges in Roeselare.

Voorzitter: Didier Casteleyn en bestuursleden Inge Stoens, Bram Ghekiere, Joris Vandecasteele, Johan Commeyne, Luc Vanhaesebrouck, Erik Dupont, Monique Decleir en Tonie Soete.

Aantal leden: 75 vrijwilligers en 100 jongeren.

Lidgeld: gratis.

Lokaal: in de vroegere Sint-Vedastusschool in de Spilleboutdreef.

Website: https://www.rodekruis.be/afdeling/roeselare/

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.