Desselgemse Gezinsbond blaast 100 kaarsjes uit

De Gezinsbond van Desselgem kende zijn hoogdagen tijdens de jaren zestig en zeventig. (foto PNW)
Redactie KW

In ontmoetingscentrum De Coorenaar werd de Desselgemse afdeling van de Gezinsbond afgelopen zaterdag gehuldigd voor het 100-jarig bestaan. Ondanks de coronacrisis probeert het bestuur er toch een feestjaar van te maken.

Hoewel de lokale afdeling intussen een eeuw oud is, blijft de werking van Gezinsbond Desselgem ook anno 2021 relevant. Afgelopen zaterdag verzamelden het bestuur en de leden van de vereniging, samen met een delegatie van het stadsbestuur van Waregem, in het ontmoetingscentrum De Coorenaar voor een plechtige huldiging.

Waar de Desselgemse Gezinsbond zich in de beginjaren vooral bezighield met kortingen op belastingen en op treinreizen, groeide het aanbod stelselmatig. “Er kwamen steeds meer lokale activiteiten, zoals informatie- en ontspanningsavonden. Zo zag onze lokale afdeling zijn ledenaantal tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog sterk stijgen”, vertelt voorzitter Germain Courtens, die in de geschiedenisboeken dook.

Bevalling

“Vooral in de jaren zestig en zeventig ontstonden er heel wat nieuwe initiatieven”, stelt hij. “Er waren naai- en zwemlessen, de organisatie van een vakantiespeelplein, het ontstaan van een kinderoppasdienst en we hadden zelfs een beleggingsclub en een club met jeugdfilms. Ook de jaarlijkse algemene vergadering, met ’s ochtends een eucharistieviering en ’s namiddags een koffietafel en tombola, lokte heel wat leden.”

In 1962 gooide de Desselgemse vereniging hoge ogen met de organisatie met een voor die tijd baanbrekende cursus ‘Bevalling zonder Angst’.

De toenmalige voorzitter en lokale apotheker Geert Vandendriessche kreeg daarover woorden van lof in De Bond, het tijdschrift van de nationale Gezinsbond. “Waar in vele gemeenten van Vlaanderen nog de mening bestaat dat de vaders met de bevalling weinig te maken hebben, zegt Desselgem resoluut: de vaders horen erbij”, staat te lezen in een lovend artikel.

Nog altijd staat de Gezinsbond garant voor heel wat klassiekers, zoals de tweedehandsbeurs, die jaarlijks in het ontmoetingscentrum De Coorenaar plaatsvindt, en de paaseierenraap waarbij de gezinnen de komst van de paashaas vieren met een ontbijt. Ook de Pikkedonkertocht in samenwerking met de Gezinsbond van Beveren-Leie blijft een groot succes.

(PNW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.