De Kring zoekt kunstwerk: “Inwoners maken keuze uit vijf beeldende werken”

De opening van De Kring is voorzien in het weekend van 28, 29 en 30 juni. © Vandewynkel Karel architecten
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Stad Poperinge gaat op zoek naar een kunstwerk dat in de inkomhal van De Kring, het nieuwe Huis van de Verenigingen, zal hangen. Hierin wordt de mening van de Poperingenaars gevraagd.

Onze stad heeft een rijke geschiedenis, prachtige landschappen en een boeiende hop- en biercultuur. In het Hopmuseum leer je alles over hop en bier in de regio. Bij het stadsarchief snuister je in oude documenten, maar Poperinge beheert ook een brede kunst- en erfgoedcollectie”, zegt schepen van Cultuur Loes Vandromme (CD&V).

“Een stuurgroep werkt aan een collectieplan om die bredere kunst- en erfgoedcollectie te beheren. Het plan moet ervoor zorgen dat de voorwerpen goed beheerd en bewaard worden. Het beschrijft enerzijds hoe de collectie er nu uitziet, welke objecten er deel van uitmaken en wat de geschiedenis is van de collectie. Anderzijds kijkt de stuurgroep vooruit en wordt nagedacht over het beheer en de ontsluiting van de collectie. Wat is onze missie en visie? Welke objecten kunnen deel uitmaken van de collectie? Het collectieplan dient dus ook op deze toekomstvragen een antwoord te bieden.”

Collectieplan

De Poperingenaars kunnen de stuurgroep helpen om een antwoord te formuleren op deze toekomstvragen. “De kunst- en erfgoedcollectie van de stad moet het verhaal vertellen van de stad. Het doel is om te komen tot een volwaardig collectieplan voor de stad om op te treden als goede beheerder, maar vooral ook tot een plan dat gedragen is door de lokale gemeenschap”, verduidelijkt schepen Vandromme. De inwoners kunnen helpen bij de keuze voor een kunstwerk dat aan de inkom van de Kring zal komen. “De Poperingenaar kan kiezen uit vijf beeldende werken: Interieur O.L.V.-kerk van Jules Boudry, Vleterbeek bij stadhuis van Leopold Beun, Hoplandschap van André Vandevoorde, Hoppepluk van Adhémar Vandroemme en Hoppeveld van Roger Vansevenant. Zelf ben ik fan van Vandevoorde, maar ik vermoed dat De Vleterbeek bij stadhuis van Beun de meeste mensen zal bekoren”, legt Vandromme uit. “Er kan zowel online als offline gestemd worden. De som van de offline en online stemmen bepaalt het winnende kunstwerk. Dat werk krijgt vanaf de opening als eerste (tijdelijk) een plaats in de inkom van De Kring, het Huis van de Verenigingen.”

Opening

“Er is een zeer grote drukte in het gebouw van De Kring. Zowel binnen Bistro CIRK als in de rest van het gebouw wordt de laatste fase aangevat. De deadline is strak, maar aan dit tempo zou het moeten lukken. De opening is voorzien in het weekend van 28, 29 en 30 juni. Het wordt een feestelijke opening, met een uitgebreid en divers programma. Verenigingen zullen het beste van zichzelf geven tijdens een opendeur, er is een aperitiefconcert, rondleidingen, animatie voor jong en oud en een stevig muzikaal concert. Bistro CIRK opent al enkele weken vroeger om zo wat te kunnen proefdraaien.”

Offline stemmen kan van 1 tot 30 april in de bibliotheek. Online stemmen doe je via https://bouwmee.poperinge.be/kunst-de-kring

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier