De Karpervissers uit Oostende vieren 100ste verjaardag: “Vissen is iets dat in je bloed zit”

De 100ste verjaardag van De Karpervissers werd gevierd op het stadhuis van Oostende in aanwezigheid van het grootste deel van de leden. © LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Een vereniging die al 100 jaar bestaat, het is eerder de uitzondering dan de regel, maar De Karpervissers in Oostende zingen het wel al zo lang uit. De club telt nog altijd een 60-tal leden. Redgy Pottier (75) staat al 33 jaar aan het roer van de hengelsportclub en vertelt over de liefde voor het vissen.

De vereniging De Karpervissers werd in 1924 opgericht. Naar aanleiding van de oprichting werd een gulden boek aangekocht waarin alle belangrijke momenten werden bijgehouden.

100 jaar later mocht er een nieuwe bladzijde ingevuld worden, want de speciale verjaardag werd gevierd op het stadhuis van Oostende in aanwezigheid van het grootste deel van de leden. Ondanks wat de naam van de club doet vermoeden worden er verschillende disciplines uitgeoefend van de hengelsport.

Maria-Hendrikapark

“Iedereen mag hier komen vissen in het Maria-Hendrikapark in Oostende en dan verkopen wij een visverlof. Binnen de club organiseren wij ook verschillende wedstrijden. Bedoeling is om dan om binnen de vier uur zoveel mogelijk vis te vangen. Wie de meeste vis gevangen heeft, is gewonnen”, licht voorzitter Redgy Pottier toe.

Of je niet te veel geduld moet hebben om te vissen. “Dat valt goed mee. Wij vangen veel vis. We organiseerden deze week nog een wedstrijd en de winnaar had 20 kilogram gevangen op 4 uur tijd. Dat gaat goed vooruit. Het is niet zo dat je twee uur naar je dobber aan het starten bent.”

“Je krijgt jongeren niet meer warm om te vissen. Het is nochtans een gezonde sport omdat je in de natuur buiten zit”

Redgy Pottier is al 33 jaar voorzitter van De Karpervissers en voordien van een andere hengelsportvereniging waarmee de club gefusioneerd is. “Ik ben al voorzitter sinds 1974.” Zoveel engagement verdiende een extra pluim en Redgy werd dan ook geprezen voor zijn inzet door burgemeester Bart Tommelein.

60-tal leden

De club heeft momenteel een 60-tal leden. Elk jaar komen er wel enkele nieuwe leden bij. Jongeren zien ze hier weliswaar steeds minder. Toch heeft de sport heel wat troeven, zo vertelt Redgy.

“Vissen is iets dat in je bloed zit. Als je daarmee begint als kind, dan blijf je dat gewoon doen. Als je gaat vissen, hoe je het ook doet, dat geeft een kick. Als je die dobber ziet ondergaan…. voor mij is dat het plezier van mijn sport. Er zijn ook andere technieken om te vissen zonder dobber, maar het blijft hetzelfde gevoel.“

Er zijn steeds meer minder jongeren die voor de hengelsport kiezen. “Je krijgt jongeren niet meer warm om te vissen. Het is nochtans een gezonde sport omdat je in de natuur buiten zit. We zitten hier niet enkel in het Maria Hendrikapark, maar ook aan het kanaal tot aan de ijzer.”

“Nu zitten kinderen veel meer binnen. We hebben dan ook voornamelijk iets oudere leden. De meeste stoppen wel rond de leeftijd van 80 jaar omdat het dan te zwaar wordt om met het materiaal te sleuren. Er zijn ook enkele jongere leden. Het gaat dan meestal om kinderen die de sport meekrijgen via hun vader.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier