Damberdvrienden zetten schouders onder 11-julikaarting: “Deelnemers mogen zich melden”

Het interieur van café ‘t Damberd straalt ook de liefde voor het kaarstspel uit.
Wouter Vander Stricht

In Izegem had men een lange traditie van een kaarttornooi naar aanleiding van de Vlaamse feestdag, maar na corona werd die wedstrijd niet meer georganiseerd. Daar komt nu verandering in.

Het 11-julicomité zorgt voor de ondersteuning, maar het zijn De Damberdvrienden die nu het heft in handen nemen. “Vroeger stonden we nog in voor de drankverkoop, maar nu leiden we eigenlijk het hele tornooi in goede banen”, zegt Elly Ensink. “Het is een tornooi onder de Izegemse kaartclubs. Maar omdat er de jongste jaren wel wat veranderingen zijn in het horecalandschap hebben geen volledige lijst meer van de bestaande clubs. Die kunnen zich dus melden als ze willen deelnemen.”

Maximaal 128 kaarters

Een kaartvereniging kan maximaal drie teams van vier personen inschrijven. Het maximaal aantal inschrijvingen staat op 32 teams en dus 128 kaarters. Die nemen het op zaterdag 6 juli vanaf 14 uur op in ’t Sok in Kachtem. “De kaarters van ieder team kaarten apart en worden via loting aan een tafel toegewezen. Er worden per partij telkens twee delen (in totaal acht dus) voorzien. In de tweede ronde zijn nog 64 kaarters actief, daarna nog 32, 16 en 8 om uiteindelijk in de finale met één tafel te eindigen. Die finale wordt beslist na drie partijen waarin iedereen één partij met elk van de andere finalisten speelt. De uiteindelijke winnaar daar is de individuele kampioen, het team dat zich kampioen mag noemen wordt bepaald door het samentellen van de punten van de vier kaarters van dat team. Dat team mag zich dan kampioen van Izegem noemen.”

Inschrijven kost 5 euro per team. Zich aanmelden kan via het.damberd@telenet.be of op 051 31 45 25.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier