Chiro Ilse blijft jaar na jaar groeien: “Hopelijk snel weer de normale werking”

Van zodra er versoepeld wordt, is iedereen klaar om er weer vol enthousiasme in te vliegen.© CLY
Van zodra er versoepeld wordt, is iedereen klaar om er weer vol enthousiasme in te vliegen.© CLY
Redactie KW

Chiro Ilse in Lendelede bestaat dit jaar 57 jaar. “Francine Manhaeve begon ermee in 1964”, zegt leidster Lotte Spillebeen. “En jaar na jaar groeit onze jeugdbeweging. Nu zijn we zelfs groter dan pakweg tien jaar geleden. “Alleen was 2020 geen normaal jaar qua werking met als dieptepunt het afgelaste kamp.”

“Chiro Ilse staat voor ‘In Lendelede Samen Eén’! “Velen uit onze huidige leidinggroep zijn al lang lid en zijn zelf begonnen als pinkel ( de jongste groep, red .)”, zegt Lotte Spillebeen in naam van de leiding. “Nu tellen we een 130-tal leden.”

Iedere zondag is er tijdens een coronaloos jaar Chirowerking voor alle afdelingen. “Hoogtepunten voor de afdelingen zijn een op weekend en op kamp gaan. Er is ook een jaarlijks eetfestijn met dia- en fotomontage over het voorbije kamp, de aspi-fuif ‘Laspidy’ van onze oudste afdeling die geld opbrengt voor ons kamp, een ontbijtmandenactie…”

Chiro Ilse zou vorig jaar van 21 tot 31 juli op kamp gaan naar Essen in Antwerpen. “De avond voor we zouden vertrekken bleek plots dat enkele van onze leden een coronabesmetting hadden opgelopen. In samenspraak met de gemeente werd de kampen van zowel de meisjes als de jongens afgelast. Een grote opdoffer, maar die zijn we toch vlug te boven gekomen.”

Werking stilgelegd

Chiro Ilse startte vorig jaar september het nieuwe werkjaar met volle goesting, ondanks de coronamaatregelen. “In bubbels van maximaal 50, plus de leidsters. Alles verliep vlot en we hadden geen problemen met besmettingen. Eind oktober kregen wij te horen dat we de werking voor iedereen moesten stil leggen. Niet leuk voor de leden en ook niet voor de leiding die heel wat tijd stak in de voorbereiding van veilige Chirozondagen met onder andere een document voor de ouders met de nodige uitleg rond de verschillende kleurcodes. Dit document is nu zelfs niet meer van toepassing. Om toch nog iets te doen voor onze leden gaven we dan ‘online-Chiro’ met leuke opdrachten zoals een uitgestippelde wandeling.”

Twee of meer groepen

In januari van dit jaar startte Chiro Ilse opnieuw met de jongste groepen en met een vervangleiding. “Omdat de meeste van onze leidsters nog midden in de examens zaten. Ondertussen hebben alle afdelingen weer werking, wel met maximaal tien leden per bubbel. We zijn heel blij dat we onze leden opnieuw een leuke zondagnamiddag kunnen bezorgen. We zorgen er wel voor dat wij voor onze activiteiten op zondag vooraf weten hoeveel leden er zullen komen. Zijn er meer dan tien, dan splitst de leiding die in twee of meer groepen. Iedereen boven de 12 jaar moet wel een mondmasker dragen.”

Chiro Ilse moest dit jaar enkele evenementen afgelasten of naar een latere datum verplaatsen waardoor het was niet altijd gemakkelijk was om de Chirokas te spijzen. “In ons huidig werkjaar verkochten we al in een afhaalpunt waarvoor de gemeente zorgde een ‘Chirocollectie’ met T-shirts, kousen, topjes en totebags . Op 28 februari was er nog een ontbijtmandenverkoop met de hulp van restaurant Blasius, die voor november van vorig jaar gepand was maar niet kon doorgaan. Voor de rest hebben we nog geen zicht op andere evenementen of acties.”

Eén kind, één hobby?

Niet iedereen van de leiding heeft dezelfde mening over de coronamaatregelen van de overheid. “We vonden het vooral jammer dat er zo lang geen Chiro was voor de +12-jarigen. De nieuwe regel – één kind, één hobby – is ook spijtig voor ons. Veel kinderen verkiezen hun favoriete sport boven de Chiro omdat ze die sport meerdere keren in de week kunnen beoefenen. Het constant veranderen van de regels is voor de leiding ook niet echt handig. Het is in die omstandigheden ook niet makkelijk om een band te vormen met je leden en om de jongsten te motiveren om mee op kamp te gaan.”

De leidingploeg telt 21 leidsters en een volwassen begeleidster. Van deze 21 leidsters zijn er twee hoofdleidsters en drie leidsters die zich bezighouden met de financiële zaken. Hun namen: hoofdleidsters Delfine Claeys en Amber Dupont, verder Paulien Verbauwhede, Frederike Moortgat, Michelle Vanhee, Ella Segaert, Lotte Spillebeen, Catho Vermeulen, Eline Claeys, Anna Lagae, Laura Declercq, Sylvie Vandaele, Lieselotte Malysse, Britney Tanghe, Xsam Scheldeman, Emilie Vanasten, Emma Montegnies, Lotte Vanderheeren, Marie Dedeurwaerder, Kiyana Vermaut en Marie Ver Eecke.

“Wij hopen natuurlijk allemaal dat we zo snel mogelijk op een normale manier weer Chiro kunnen geven, maar veiligheid en gezondheid gaan nu nog boven alles. Als er wordt versoepeld, staan wij zeker klaar om er vol enthousiasme in te vliegen!” (IB)

Chiro Ilse

Stichtingsdatum: 1964.

Hoofdleiders: Amber Dupont en Delfine Claeys.

Volwassen begeleidster: Tine Vandaele.

Aantal leden: Ca. 130.

Lokaal: Gemeentekoer, Stationstraat 5B, Lendelede.

Contact: chiromeisjeslendelede@hotmail.com.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.