Breiclub De Breimadeliefjes blaast tien kaarsjes uit: “Ik geef nog wekelijks workshops voor een 30-tal liefhebbers”

Breiclub De Leest. © foto IB

Breiclub De Breimadeliefjes uit dienstencentrum De Leest bestaat 10 jaar. “Nog altijd kan ik wekelijks rekenen op een 30-tal breiliefhebbers aan wie ik al die jaren workshops geef”, zegt Christine Strobbe.

“Tien jaar geleden zochten ze in dienstencentrum De Leest iemand om een breiclub op te starten”, zegt Christine Strobbe uit de Prinsessestraat in Emelgem. “Om senioren uit hun isolement te halen, zo zei centrumleider Lies Demey. Ik werd door Lies aangesteld. Waarschijnlijk ook wel omdat ik op mijn 18de avondles handwerktechnieken volgde aan het Centrum Voor Volwassenenonderwijs (CVO) in Torhout én later nog heel wat ervaring opdeed met breien.”

Geleidelijk

In juni 2014 zijn De Breimadeliefjes gestart. “Voor mijn eerste workshop kwam er amper één geïnteresseerde af en ik was erg ontgoocheld. Maar dat groeide en door de mond-aan-mond-reclame kwamen er stilletjes aan meer en meer geïnteresseerden naar de workshops. In het begin tweewekelijks, korte tijd later wekelijks. Net vóór corona had ik een 32-tal breiers. Maar tijdens de coronaperiode waren er geen workshops en daarna was het voor mij helemaal herbeginnen. Nu zijn er opnieuw een 30-tal gegadigden. Uiteraard niet allemaal dezelfde van vóór corona. En het zijn mensen uit de hele regio.”

Geen verplichtingen

“Je kan hier gerust komen oefenen zonder enige verplichting, er is geen programma… Iedereen brengt de breiwol mee die hij verkiest en breit wat hij wil. Ik ben er om met raad en daad bij te staan. Als iemand hulp wil of raad nodig heeft, dan kan men altijd bij mij terecht. Waar ik mijn inspiratie haal? Soms uit een breitijdschrift. Dames (of heren) kunnen er desnoods iets uit kopiëren. En bij De Breimadeliefjes betaal je geen lidgeld, wel één euro per keer dat je naar een workshop komt.”

Wil je ook breien met De Breimadeliefjes, informeer dan eens in dienstencentrum De Leest of kom eens langs op donderdagnamiddag tussen 13.30 en 16.30 uur. “Ook mannen zijn welkom. Maxim, de dirigent van het Kachtems koor Canto Rosso, kwam hier ooit breien. En we hadden ook een keer een jonge gast die nog werkloos was en hier een tijdje kwam breien. Hij was uiteraard de chou chou van de groep!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier