“Bloesem van de Westhoek in primeur proeven”: bierproefavond met Bierclub Zoetendaal

Foto: Filip Covemaeker, Guido Braem, Roel Paesschesoone, Bart Decrock (voorzitter), Stijn Grymonpré, Didier Clarisse en Luc Landuyt. (gf)
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Bierclub Zoetendaal uit Reningelst organiseert op vrijdag 19 april de eerste bierproefavond van dit jaar. Voor de proefavond op vrijdag 19 april nodigt de bierclub Lander Vieren, brouwer van thuisbrouwerij Westkwartier uit Zonnebeke uit.

Bij de bierproefavonden van Bierclub Zoetendaal willen we ons differentiëren door een losse sfeer waarbij we interactie tijdens de avond aanmoedigen. Het bespreken van smaken, het delen van ervaringen, spontane discussies, het moet allemaal kunnen. Het hoeft zeker geen voordracht te worden”, zegt Bart Decrock, voorzitter van bierclub Zoetendaal.

Bierclub Zoetendaal Reningelst is eind 2019 opgericht door enkele enthousiaste vrienden die graag hun bier-proef ervaringen uitwisselen en houden van een gezellig samenzijn. Uitvalsbasis van de club is het landbouwbedrijf van Bart Decrock, Zoetendaalstraat 6 in Reningelst, waar ze ook een proeflokaaltje hebben ingericht. “We proberen voor de avonden ook steeds een andere locatie te kiezen. Voor de eerste proefavond van dit jaar is dit café d’Oude Smisse in Reningelst waar Yves Gekiere ons verwelkomt. Zo zitten we meteen in de juiste sfeer.”

Vast concept

“Kenner, leek of levensgenieter, iedereen is welkom op onze proefavonden. Er is ook geen vast concept: de ene keer komt er een gastspreker, een andere keer brengen enkele leden een biertje mee dat ze hebben leren kennen en met de groep willen delen.”

Voor de proefavond op vrijdag 19 april nodigt de bierclub Lander Vieren, brouwer van thuisbrouwerij Westkwartier uit Zonnebeke uit. “Lander is familie van een van de leden en we volgen hem al een tijdje. Lander heeft biotechnologie gestudeerd in Gent, specialisatie brouwtechnologie. Zijn hobby ‘brouwen’ begon in 2013. Honderden proefbrouwsels heeft hij bij hem thuis in Geluveld gemaakt. Pas in 2021 werd een eerste bier gecommercialiseerd: Hilleveld. Ondertussen is er Westkwartier Oud Bruin bijgekomen. Lander brouwt zijn bieren uitsluitend met Belgische ingrediënten en Poperingse hop, iets wat wij binnen de club ook steeds erg appreciëren en vaak een criterium is voor de bieren die we voor onze evenementen selecteren.

Rol van gist

“Tijdens de proefavond zal Lander ons doorheen het brouwproces gidsen met specifieke focus op de rol van gist. Natuurlijk proeven wij zijn eerste twee bieren, maar we lichten graag al een tipje van de sluier dat we ook als primeur zijn derde biertje mogen proeven: Bloesem van de Westhoek”, zegt Bart. “Dat is een blond licht zurig biertje met licht zurig met wittewijntoetsen, 12 maanden gelagerd op wittewijn-vaten van wijndomein Entre-Deux-Monts. In totaal worden er vijf bieren voorgesteld, in proefglaasjes gedegusteerd.”

Liefde en erotiek

Op vrijdag 24 mei ligt de tweede proefavond vast. “Deze avond wordt een samenwerking met Ferm en de Gezinsbond van Reningelst. Het belooft een ondeugende avond te worden: bierkenner Geroen Vansteenbrugge zal er vijf bieren binnen het thema liefde en erotiek presenteren, vergezeld met een zoet hapje. Dit jaar viert Bierclub Zoetendaal ook zijn 5-jarig bestaan, wat we zeker niet onopgemerkt voorbij willen laten gaan. Op zaterdag 16 november organiseren we een feest voor iedereen, meer hierover volgt.”

De bierproefavond op vrijdag 19 april start om 20 uur in café d’Oude Smesse, Zevenkotestraat 3 in Reningelst. Deelnemen kost 8 euro. Inschrijven via bczoetendaal@gmail.com

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier