Verbod Frontnacht ongegrond, IJzerwake eist schadevergoeding: “Preventieve censuur is verleden tijd”

Een beeld van tijdens de IJzerwake enkele weken geleden. © TP
Redactie KW

Het Iepers stadsbestuur verbood twee jaar terug Frontnacht, een nieuw festival met bands met neonazistische en -fascistische inslag. Dat verbod wordt nu vernietigd door de Raad van State. De organisatoren van de IJzerwake eisen nog een schadevergoeding.

De stad Ieper, die zichzelf promoot als Vredesstad, stond twee jaar terug in het oog van de storm. Aanleiding was een vergunning van de stad voor Frontnacht, een nieuwe festival op de vooravond voor de IJzerwake, een Vlaams-nationalistische manifestatie die eind augustus gehouden wordt aan het monument voor de gebroeders Van Raemdonck. De buitenlandse bands die zouden spelen op Frontnacht bleken banden te hebben met neonazisme en neofascisme, wat leidde tot verontwaardigde reacties. Het stadsbestuur besliste uiteindelijk om de vergunning weer in te trekken. IJzerwake vocht die beslissing aan bij de Raad van State en krijgt nu gelijk.

Illegaal verbod

“Dit verbod was illegaal”, reageert Egwin Six namens de Algemene Vergadering van de IJzerwake. “Conner Rousseau moest twee jaar geleden zelf opdraven om het festival te laten verbieden. De coalitie in de stad Ieper zou opgeblazen worden, mocht er op het festival geen verbod komen. De coalitie is uiteraard gezwicht. Preventieve censuur is hierbij, dankzij deze uitspraak van de Raad van State, verleden tijd. De vzw IJzerwake zal trouwens nooit muziekgroepen op haar podium zetten die de wet niet respecteren.”

Antidiscriminatiewetgeving

“Wij hadden dit arrest verwacht”, aldus burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). “Er waren wel degelijk linken met groeperingen die tegen de antidiscriminatiewetgeving ingaan, maar het verslag van OCAD (het federale expertisecentrum dat de terroristische en extremistische dreiging evalueert, red.) dat we toen gebruikten als motivering was niet zwaarwichtig genoeg.”

Overkill?

“In de commotie van dat moment was die beslissing nodig”, stelt Philip Bolle, schepen bevoegd voor juridische aangelegenheden (Vooruit). “Er waren dreigementen en oproepen tot geweld, de rust en de veiligheid moest terugkeren. Onze noodrem was misschien wat overkill, maar dat was de enige manier en ik sta nog altijd achter de beslissing. We zullen leren uit dit arrest en zorgen voor een sterkere onderbouwing als dit nog eens zou voorvallen. Dit jaar is de IJzerwake geruisloos georganiseerd, er was ook weinig volk. Laat ons hopen dat het stof blijft liggen.”

Schadevergoeding

IJzerwake is nu niet van plan weer een Frontnacht te organiseren, de organisatie blijkt tevreden over de jaarlijkse Kameraadschapsavond, het alternatief voor het afgelaste Frontnacht. “IJzerwake zal wel nog een schadevergoeding eisen van de stad”, aldus Six. “We schatten onze geleden schade op minimum 10.000 euro. Het gaat onder meer om gemaakte kosten voor extra beveiliging en een grotere geluids- en lichtinstallatie.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier