Vaxpo rondt kaap van 50.000 coronavaccins: alle 65-plussers én risicopatiënten kwamen aan de beurt

Marc Deconinck (midden) kreeg een attentie uit handen van burgemeesters Ruth Vandenberghe, Alain Top en Francis Benoit.© Olaf Verhaeghe
Marc Deconinck (midden) kreeg een attentie uit handen van burgemeesters Ruth Vandenberghe, Alain Top en Francis Benoit.© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

De 64-jarige Marc Deconinck uit Kortrijk is de gelukkige: hij kreeg donderdagmiddag de 50.000ste prik tegen het coronavaccin in het vaccinatiecentrum Vaxpo in Kortrijk. Alle mensen ouder dan 65 jaar en iedereen met een risicoprofiel kwam intussen aan de beurt. Vandaag werd dan ook het startschot gegeven voor de vaccinatie van de brede bevolking jonger dan 65.

De helft van alle volwassen inwoners van Kortrijk, Harelbeke en Kuurne hebben in het Vaxpo-vaccinatiecentrum op Kortrijk Xpo een eerste prik gekregen. Zowat één op de vijf volwassenen kreeg ook al een tweede dosis van het vaccin. Alle 65-plussers en alle risicopatiënten zouden intussen ook de kans moeten hebben gehad om zich te laten vaccineren. Met een vaccinatiegraad tegen de 100 procent bij de mensen ouder dan 65 gooit Vaxpo net als de rest van de provincie hoge ogen.

50.000ste prik

Donderdagmiddag kwamen voor het eerst gezonde mensen onder de 65 jaar aan bod. Marc Deconinck, een 64–jarige Kortrijkzaan, schoof aan om het 50.000ste vaccin dat in Vaxpo wordt toegediend, te krijgen. “Uiteraard ben ik heel blij met mijn vaccin”, vertelt hij. “Hoe meer mensen ingeënt zijn, hoe beter en hoe sneller we de groepsimmuniteit bereiken. Ik ben vooral blij voor de mensen in de zorg. Ook zij verdienen weer een normaler leven na al hun immense inspanningen.”

De 64-jarige Marc Deconinck kreeg het 50.000ste vaccin dat in Vaxpo werd toegediend.© Olaf Verhaeghe
De 64-jarige Marc Deconinck kreeg het 50.000ste vaccin dat in Vaxpo werd toegediend.© Olaf Verhaeghe

“Ik ben erg blij te zien dat zowat alle 65–plussers zich hebben laten vaccineren, maar nu is het aan de brede bevolking”, zegt Ruth Vandenberghe, burgemeester van Kortrijk. “Met de zomer in aantocht snakt iedereen naar versoepelingen. Ik ben zeker dat ook bij de jongere groepen de vaccinatiebereidheid hoog is.”

Negen vaccinatielijnen

In de hele eerstelijszone van Kortrijk zijn intussen 70.000 prikken gezet. Naast de 50.000 in Vaxpo gaat het om de vaccinaties in de woonzorgcentra, ziekenhuizen, de instellingen en bij mensen thuis. Sinds vorige week ligt het tempo in Vaxpo nog hoger dan al het geval was. Dankzij een extra vaccinatielijn – de negende al – kunnen er nu tot 15.000 vaccins per week worden toegediend.

Vanaf volgende week, de week van 31 mei, gaat het aantal prikjes verder de hoogte in. In die week komen ook de mensen tussen 54 en 62 jaar aan de beurt. “We zitten nu aan een kantelpunt in deze campagne”, zegt Kuurns burgemeester Francis Benoit. “We moeten de maximale bereidheid dan ook aanhouden. Het belangrijkste is dat we op schema zitten, op de weg naar de vrijheid.”

“Het is bijzonder fijn om het hoge tempo en de tevredenheid te merken”, pikt ook Harelbeeks burgemeester Alain Top in. “Samen met mijn collega’s hoop ik dat we de hele crisis achter ons kunnen laten en mogen genieten van een iets normalere zomer.”

65+ en nog niet uitgenodigd?

Mensen uit Kortrijk, Kuurne of Harelbeke die zelf ouder zijn dan 65 jaar of een 65-plusser kennen die nog geen uitnodiging kregen, kunnen dat laten weten via een online formulier www.vaxpo.be . Ook Wie binnenkort aan de beurt komt of zich afvraagt wanneer de uitnodiging en eerste prik zou komen, kan op die website terecht. Ook het callcenter van Vaxpo is bereikbaar via 056 24 40 00.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.