Vandalen vernielen nieuw kunstwerk voor coronaslachtoffers in Roeselare

© (Foto GS)
Redactie KW

‘Hoop’, het kunstwerk dat pas sinds oktober in het Geitepark in Roeselare staat ter nagedachtenis van de coronaslachtoffers is al vernield nog voor het kon worden ingewijd. Vandalen takelden het marmeren beeld zodanig toe dat het niet meer kan worden hersteld.

Het was een buurtbewoonster die zich over het kunstwerk ontfermt die zondag de burgemeester en de vereniging Ferm Roeselare inlichtte. Zij had ‘s morgens gezien dat het beeld helemaal vernield was. “We hadden niet gedacht dat iemand zoiets zou durven doen”, zegt Berenice Deryckere, voorzitster van Ferm Roeselare. “Iemand moet het met een voorwerp helemaal kapot hebben geslagen, want het witte marmer was niet zomaar stuk te krijgen.”

Het kunstwerk draagt de naam ‘Hoop’ en werd pas op 12 oktober in het Geitepark geplaatst. Het was een initiatief van de nationale afdeling van Ferm uit Leuven, die overal troostplekken wilde oprichten ter nagedachtenis van leden die gestorven zijn door het coronavirus. “De troostplek moest op een openbaar terrein komen dat altijd toegankelijk was”, zegt Berenice. “Zo zijn we bij het Geitepark terechtgekomen, op een plaats tussen de bloemen en aan het water. Het oud kerkhof was ook een idee, maar daar mocht het maar tijdelijk blijven staan.”

Ferm Roeselare pakte de opdracht groots aan. De troostplek in het Geitepark werd niet zomaar een bloemenperk, maar werd afgewerkt met een kunstwerk van de Roeselaarse kunstenaar Paul Deschrijver. Ook de Landelijke Gilde, Kerk in Roeselare en de stad zetten hun schouders onder het project. De kostprijs van tussen de 2.000 en 3.000 euro werd deels gesubsidieerd. “Op 17 oktober zou er een officiële inwijding plaatsvinden met 150 mensen”, zegt Berenice. “Maar door de coronacrisis moesten we die uitstellen. De kunstenaar is al gaan kijken en hij vindt het afschuwelijk dat het vernietigd is. Het is niet meer te herstellen.”

Als het van Berenice afhangt, zal de troostplek veranderen van plaats. De politie die volgens Berenice ook ter plaatse ging, is intussen bezig met het onderzoek naar de daders. Er hangen camera’s in de buurt en op de beelden zouden jongeren te zien zijn.

(GS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.