Vanaf deze zomer e-boeken uitlenen in bib Poperinge

Schepen Loes Vandromme en bibliothecaris Lieve Campforts testen alvast de vele voordelen van e-lezen uit. © SVP
Redactie KW

Binnenkort zal je ook e-boeken kunnen uitlenen in de bibliotheek van Poperinge. “Op de gemeenteraad van 27 april keurden we de overeenkomst met Cultuurconnect vzw, die deze digitale dienst voorziet, goed”, zegt eerste schepen van Poperinge en Vlaams parlementslid Loes Vandromme.

De E-boekendienst is een nieuwe digitale dienst die Nederlandstalige bibliotheken in Vlaanderen en Brussel via Cultuurconnect aan hun eindgebruikers kunnen aanbieden. “Het uitleenmodel voor de gebruiker zal 2-2-6 zijn”, weet Loes Vandromme (CD&V). “Dat wil zeggen dat de gebruiker twee e-boeken tegelijk kan lezen en daarnaast ook twee boeken kan reserveren. Na zes weken verdwijnt het e-boek vanzelf van het toestel van de gebruiker. Vroeger inleveren kan ook.”

De E-boekendienst zal aangeboden worden in de vorm van een app op een mobiel apparaat, een applicatie op pc om een e-boek op e-reader te zetten en een onlinetoepassing. E-boeken lezen, zal kunnen op tablet, smartphone en de meest courante e-readers (Kobo, Tolino, …). “De enige voorwaarde voor de eindgebruiker is om actief lid te zijn van de bibliotheek en een Mijn Bibliotheek-account te hebben of aan te maken.”

Vooral Nederlandstalige boeken

“De E-boekendienst zal werken volgens een ‘single-use’-model. Per licentie op een titel kan slechts één eindgebruiker tegelijk een e-boek uitlenen. De klemtoon binnen de collectie van bibliotheek Poperinge ligt op aantrekkelijke, vlot leesbare fictie met plaats voor spannende en romantische boeken, literaire romans en populaire non-fictie. Het gaat voornamelijk om Nederlandstalige boeken en een beperkt aanbod Engelstalige werken”, geeft Loes Vandromme nog mee. (SVP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.