Vanaf 9 mei weer Last Post onder Menenpoort: “Stellingen op tijd weg voor Kattenstoet”

Zicht op de Menenpoort met tijdelijk dak voor aanvang van de werken aan de nieuwe dak en eco-dak. (Foto CWGC)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Nu de restauratie van de hoofdhal afgerond is, begon Group Monument op maandag 8 april met het wegnemen van de stellingen onder de Menenpoort, mooi op tijd voor de passage van de Kattenstoet. Nu de werken zich zullen focussen op de galerijen, de gevels en het dak, kan de Last Post vanaf 9 mei opnieuw onder de Menenpoort plaatsvinden.

Op maandag 17 april 2023 ging de Menenpoort in de stellingen voor een twee jaar durende restauratie. Bijna een jaar later zijn de restauratiewerken onder de hoofdhal klaar. “De natuurstenen naampanelen werden hersteld waar nodig”, vertelt woordvoerder Louise Dujardin van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC), dat instaat voor het beheer en onderhoud van de Britse oorlogsmonumenten wereldwijd. “Slechts 2 van de 1.210 panelen dienden volledig te worden vervangen. Het gewelf en de plafonds zijn volledig gerestaureerd en opnieuw geschilderd. De bronzen oculi (ronde openingen in het gewelf, red.) kregen een beschermende behandeling. Waar nodig werd steenherstel aan de details van de leeuw op het dak van het monument uitgevoerd. We vervingen de bekabeling voor verlichting en geluidsinstallatie. Ook de oude trappen van de trappentorens werden verwijderd, hersteld en teruggeplaatst. De werken aan de gevels van het monument gaan voort met het vervangen van slechte bakstenen en het volledig opnieuw voegen.”

Geen gemotoriseerd verkeer tot 8 mei

Nu de hoofdhal afgewerkt is, kunnen de stellingen worden weggenomen. “Dat gebeurt vanaf 8 april. Om de veiligheid onder de Menenpoort tijdens deze werken te kunnen garanderen, zal er geen gemotoriseerd verkeer mogelijk zijn tussen 8 april en 8 mei”, vervolgt Louise Dujardin. “De voetgangerstunnels blijven tijdens het wegnemen van de stellingen wel open, ook voor fietsers, weliswaar te voet, met de fiets aan de hand. Vanaf begin mei echter zullen deze ook grotendeels worden verwijderd. Enkel ter hoogte van de stellingen aan beide gevels zullen nog korte delen van de tunnels aanwezig blijven. Hierdoor blijft het noodzakelijk om het éénrichtingverkeer onder de poort aan te houden tot het einde van de werken. Na 8 mei kunnen fietsers ook weer in beide richtingen onder de Menenpoort doorrijden.”

Kattenstoet

Samen met de dienst Toerisme van de stad Ieper en met andere organisatoren volgt de CWGC de activiteiten rond het monument van dichtbij op. “De speciale ANZAC Ceremonie vindt dit jaar nog plaats op de brug voor de Menenpoort. Naar goede gewoonte zal de Kattenstoet op 12 mei haar parcours onder de Menenpoort kunnen aanvatten en vanaf die datum zal ook de Last Post opnieuw onder de Menenpoort kunnen doorgaan.”

Tijdelijk dak

Nadat de binnenkant van de hoofdhal werd gerestaureerd, zijn nu de galerijen aan de noord- en zuidkant van de Menenpoort aan de beurt. “De bronzen balustrades werden al verwijderd voor herstel. De stellingen aan de noord- en zuidzijde blijven dan ook nog tot einde werken aanwezig. Recent werd op de Menenpoort een tijdelijk dak geïnstalleerd. Onder deze dakconstructie werd gestart met het verwijderen van de bestaande dakbedekking. Deze tijdelijke constructie zorgt ervoor dat het betonherstel en het aanbrengen van een nieuwe waterdichte laag onder perfecte omstandigheden kan gebeuren, maar verzekert er ons ook van dat er kan worden doorgewerkt bij mindere weersomstandigheden. Boven op het dak worden nieuwe loopbruggen aangebracht. Bovenop de nieuwe dakbedekking van de Menenpoort wordt er ook een eco-roof geplaatst. Er wordt binnenin ook nog nieuwe verlichting gemonteerd en een gepaste duivenwering ter bescherming van het monument. Het beoogde einde van de werken is midden 2025.”

Ongemakken

Geert Bekaert, directeur van de CWGC voor Centraal- en Zuid-Europa en Beselarenaar, wil de inwoners van de stad Ieper en de bezoekers aan de Menenpoort bedanken voor hun begrip. “De CWGC blijft alles in het werk stellen om de ongemakken tijdens het tweede en laatste restauratiejaar te beperken. De goede samenwerking die we al sinds jaar en dag hebben met de stad Ieper en met de Last Post Association is er alleen maar sterker op geworden”, aldus Geert Bekaert.

Prijskaartje

Aan de restauratie hangt een stevig prijskaartje. “We verwachten dat het totale restauratiebudget meer dan 4 miljoen euro zal bedragen”, zegt Geert Bekaert. “Nadat de CWGC in 2021 intekende op de thematische oproep ‘Erfgoed en Toerisme’, kenden Vlaams minister van Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) en Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) een premiebedrag van 1,6 miljoen euro toe. Ook de Stad Ieper draagt 300.000 euro subsidie bij. De rest van de kosten worden gedragen door de CWGC zelf.”

100ste verjaardag

De Menenpoort werd op 24 juli 1927 ingehuldigd als ‘Memorial to the Missing’ – het monument waarop meer dan 54.000 vermiste strijdkrachten uit het Gemenebest (Commonwealth) bij naam worden herdacht. Opdat ook toekomstige generaties de Eerste Wereldoorlog zouden kunnen blijven herdenken, startte de Commonwealth War Graves Commission (CWGC), onder leiding van architectenbureau Bressers Architecten BV uit Gent dit restauratieproject met specialist Group Monument uit Ingelmunster. “De Menenpoort is een van de grote uithangborden van Ieper, maar bovenal een monument met vele betekenissen”, zegt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). “Elk jaar komen tienduizenden toeristen uit alle hoeken van de wereld dit monument bezoeken, en de Last Post bijwonen. Wij zijn bijzonder verheugd met de voortgang van de restauratiewerken, die broodnodig zijn om aan de volgende generaties het verhaal van de Eerste Wereldoorlog en de boodschap van Vrede over te brengen. De Menenpoort zal schitteren op haar 100ste verjaardag in 2027!” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier