Van oude brouwerij tot oud klooster: ontdek deze vijf bijzondere zomerbars

In Veurne waan je je aan het strand. © Kurt Desplenter
Bert Vanden Berghe

Genieten van een frisse pint, een glaasje rosé of een mocktail kan weer in de 215 zomerbars die onze provincie telt. Om die allemaal te bezoeken tijdens de zomervakantie, moet je er meer dan drie per dag doen. Onbegonnen werk, dus stellen wij vijf opvallende nieuwkomers voor. Proost!

Hof ter Daele in Veurne: strandbar… op 12 kilometer van de kust

Restaurant, tearoom en vakantiewoning Hof ter Daele heeft dit jaar een unieke annex. Uitbater Didier Willems (37) bouwde eigenhandig een strandhut op het terrein, waarvoor hij drie vrachtwagens vol zand liet aanvoeren. Voor de opening voorzag hij een heus lingeriedefilé en naast de uitzending van de EK-matchen van de Rode Duivels plant hij ook een beachparty en optredens van verschillende artiesten, van dj F.R.A.N.K. en dj Jan Vervloet. Daarnaast organiseert hij ook twee keer een blind date-concept.

Hof ter Daele, Boonakkerstraat 5 in Veurne

Annick Viaene en Wim Dobbelaere runnen zomerterras ’t Moment.
Annick Viaene en Wim Dobbelaere runnen zomerterras ’t Moment. © AVH

Annick Viaene (55) werkt al meer dan 25 jaar als verzekeringsmakelaar in haar kantoor in Damme, Wim Dobbelaere (58) is al sinds jaar en dag actief als handelaar in drukkerijproducten. Toen de dokter haar onlangs waarschuwde dat ze op een burn-out afstevende, besloot ze in te grijpen. Het koppel organiseert sinds deze zomer in hun eigen tuin, aan de voet van Oedelemberg, een zomerbar. Het koppel ziet de uitdaging als een nieuwe hobby. ’s Middags is er koffie en taart, er zijn ook hapjes en cocktails voorzien. Daarbij werken ze steeds samen met lokale handelaars en leveranciers.

’t Moment, Weg naar Sint-Kruis 11 in Oedelem (Beernem)

Ambassadeurs Jason en Joke van Inspirant in ’t dorp zijn er alvast klaar voor.
Ambassadeurs Jason en Joke van Inspirant in ’t dorp zijn er alvast klaar voor. © GF

Inspirant, dat zorg en buitengewoon onderwijs aanbiedt voor kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking, lanceert een inclusieve zomerbar. In Bar Bol’Art zijn mensen met een verstandelijke beperking verantwoordelijk voor de aankleding en bediening. De naam is een knipoog naar De Bollaard, een van de locaties van de creatieve ateliers voor de volwassenenwerking. Er zullen ook kunstwerken van de zorggebruikers tentoongesteld worden. In de zomer kan je er ook creatieve workshops volgen, van snoeptaarten maken tot bloemschikken.

Bar Bol’Art, Hof ter Hillestraat 1 in Oostduinkerke (Koksijde)

Bardos in Ardooie: nieuw leven op een oude brouwerijsite

De initiatiefnemers willen de erfgoedsite een nieuw elan geven.
De initiatiefnemers willen de erfgoedsite een nieuw elan geven. © GF

Op de indrukwekkende site van de voormalige brouwerij Vanden Bussche, op de markt van Ardooie, bevindt zich zomerbar Bardos. Het zijn de achterkleinkinderen van brouwer én voormalig burgemeester Cyrille Vanden Bussche (1853-1930) die het initiatief namen. Zij hopen de site op termijn weer toegankelijk te maken voor het publiek. De brouwerij, mouterij en brouwerswoning zijn al twintig jaar beschermd erfgoed. De naam Bardos is een knipoog naar Ardos, het bekendste bier dat er gebrouwen werd. Je kan er ook een gelijknamig biertje krijgen, maar niet volgens het oorspronkelijke recept.

Bardos, Marktplein 7-9 in Ardooie

De bar werd ingericht op het binnenplein.
De bar werd ingericht op het binnenplein. © GF

In het voormalige beschermde slotklooster op de Grote Kring in Kortrijk, pal in het centrum, vind je sinds kort een gezellige zomerbar. Bar José is een initiatief van Marie Ryssaert, Karla Denoulet, Fien Dewaele en Kathelijn Breda die inzetten op kleinschalige optredens, kwaliteitsvolle wijnen en bieren en zuiderse tapas. Maar even goed staan er lokale producten op de kaart. Bovendien zijn er regelmatig gastchefs die langskomen. Heel wat elementen verwijzen naar de voorgeschiedenis van de site. Voor de fans: Bar José verkoopt er straks ook eigen T-shirts met het logo op.

Bar José, Grote Kring 4 in Kortrijk