Van koffie tot kunst: “Loofstraat wordt deze zomer de trekpleister van Kortrijk”

De verschillende organisaties plannen al gretig samenwerkingen.© LOOF
De verschillende organisaties plannen al gretig samenwerkingen.© LOOF
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De site in de Kortrijkse Loofstraat, waar onlangs het oude ziekenhuis tegen de vlakte ging, is op dit moment een desolate plek. Maar daar komt tegen begin mei verandering in. Projectontwikkelaar Compagnie Het Zoute en Stad Kortrijk zochten en vonden organisaties die voor een jaar hun intrek willen nemen in enkele gebouwen rond het oude ziekenhuis. Van de twintig inzendingen kregen er acht groen licht. Wij hadden alvast een babbel met de mensen die er dé trekpleister van Kortrijk zullen maken deze zomer.

De samenwerking tussen Stad Kortrijk en de projectontwikkelaar in de Loofstraat werd passend LOOF gedoopt. “LOOF is een gemengd project waar Kortrijkzanen zullen kunnen ontspannen, wonen en werken”, legt Davy Labeeuw van Compagnie Het Zoute uit.

Criminaliteit

Wat er het komende jaar precies aan bouw- en afbraakwerken kan op de site plaatsvinden is nog onzeker. “Daarvoor moeten we eerst het archeologisch onderzoek afwachten”, vult Elke Dolfen, coördinator van TAB LOOF aan. “Maar ondertussen liggen de terreinen er natuurlijk verlaten bij. Van buurtbewoners hoorden we geregeld verhalen over drugs, overlast en criminaliteit. Dat wilden we niet zo maar laten gebeuren en een tijdelijk invulling leek ons een ideale oplossing. Bovendien komen de terreinen zo op de mentale kaart van de Kortrijkzanen te staan”

Concreet werden de Engelse Landschapstuin, de Kongregatiekapel, het koetshuis, Drukkerij D’ Hondt, het Lotusgebouw, het buurthuis, de villa in de Jozef Berteelstraat en het oude archief in september van vorig jaar aangeboden aan bezetters. Iedereen die dat wilde, kon een voorstel indienen. “Twintig organisaties hebben dat ook gedaan. Acht van hen kregen uiteindelijk een contract aangeboden”, aldus Elke.

Meerwaarde voor de buurt

“Bij de beoordeling hebben we vooral gekeken of een bepaald project een meerwaarde voor de buurt betekende. Een gesloten schildersatelier bijvoorbeeld, kwam niet in aanmerking. In de tweede plaats keken we ook naar de haalbaarheid.”

De bezetters mogen een jaar blijven en staan zelf in voor de inrichting van het aan hen toegewezen gebouw. “Enkel voor de kapel en het koetshuis maken we een uitzondering. Daar voorzien we water en elektriciteit en de kapel gaan we ook strippen. Die twee gebouwen zijn immers beschermd. Ze worden dus na het jaar van bezetting niet afgebroken, maar verkocht.”

Vanaf 1 mei

Alle andere gebouwen gaan wel tegen de vlakte, al is nog niet helemaal duidelijk wanneer dat precies zal gebeuren. De tuin blijft wel behouden en wordt zelfs uitgebreid. Dat beloofde Stad Kortrijk al bij het begin van het project. De bezetters starten, onder voorbehoud van de coronamaatregelen, ergens rond 1 mei met hun projecten.

“Er moeten nog een paar vergunningen in orde gebracht worden, maar het ziet ernaar uit dat alles zal doorgaan”, besluit Elke. “Enkel wat er precies in de leegstaande drukkerij in de Doorniksewijk komt, is nog niet helemaal duidelijk. Er werd een aanvraag ingediend om er repetitieruimtes voor muzikanten en acteurs in te richten. Maar helemaal vast ligt dat nog niet”, licht Elke al een tipje van de sluier op.

The (Koffie)Queens Garden in de Engelse landschapstuin

Dorine Clement, in Kortrijk alom bekend als de KoffieQueen, zal met haar mobiele koffiebar Marcel en haar mobiele aperitiefbar Maurice de tuin van het oude ziekenhuis inpalmen.

Dorine Clement.© AN
Dorine Clement.© AN

“Mijn zaak bestaat dit jaar dertien jaar”, vertelt Dorine. “Ik ga dus minstens dertien evenementen organiseren vanaf 1 mei. Bedoeling is om elke laatste zondag van de maand iets op poten te zetten, maar als het mooi weer is durf ik daar zeker vanaf wijken. Ik heb ook al een paar zomerse muziekevenementen gepland, maar later meer daarover. Ook de praktische kant van de zaak ben ik nog een beetje aan het uitzoeken. Veel hangt natuurlijk af van de coronamaatregelen die zullen gelden in mei. Verschillende lokale foodtrucks toonden al interesse om mij te komen vervoegen. Denk ontbijtjes, picknicks, concertjes, brunches,… voor mensen van alle leeftijden die graag gezellig samen komen.”

Ympa van The Green Community in de kongregatiekapel

Ympa is geen gewone bloemen- en plantenwinkel. “We streven naar een kweek zonder chemicaliën en vrij van plastic. Ons assortiment wordt gekweekt door een aantal Belgische en Nederlandse kwekers die deel uitmaken van de coöperatieve vennootschap The Green Community. Die telt al 24 leden”, legt een van de stichters van het project, Luc De Bruyne uit.

Luc De Bruyne (tweede van rechts) en zijn team.© AN
Luc De Bruyne (tweede van rechts) en zijn team.© AN

“Onze eerste winkel openden we onlangs in Gent, Kortrijk wordt de tweede. We willen een plek zijn waar mensen dichter bij de natuur staan. Bij ons vind je lokaal gekweekte binnen- en buitenplanten en alle benodigdheden om die succesvol te laten groeien. We staan klaar met advies voor iedereen met groene vingers, of je nu 7 of 77 jaar oud bent. Onze invulling van de kapel is tijdelijk. Maar als alles mee zit, hopen we ons daarna ergens permanent in Kortrijk te vestigen.”

Guillaume Van Durme in het koetshuis

Het koetshuis kreeg met Guillaume Van Durme een erg unieke bezetter toegewezen. Hij komt oorspronkelijk uit Gent, maar woonde het afgelopen jaar in Antwerpen. Tot nu toe is hij al 22 keer verhuisd. “Dat is wat ik doe”, legt hij uit. “Ik neem in overleg met een makelaar mijn intrek in een pand dat maar moeizaam verkoopt. Dan organiseer ik daar tentoonstellingen, workshops, lezingen,… om dat gebouw in de kijker te zetten.”

Guillaume Van Durme.© AN
Guillaume Van Durme.© AN

“Elk pand is anders. Deze tijdelijke bezetting in Kortrijk is iets nieuws voor mij. Deze keer ga ik niet in het pand zelf wonen, maar ik verhuis wel naar Kortrijk. Ik hoop van het koetshuis een platform voor creatieve ondernemers te kunnen maken. Denk co-workingspace, atelier, showroom, evenementen, en zo verder. Vier dagen per week hoop ik koffie en thee te serveren, eventueel op een terrasje. Iedereen is alvast van harte welkom!”

VZW OperatieKwartier in het lotusgebouw

OperatieKwartier is een muziekcollectief en radioplatform dat elke zondag radio gaat maken in het Lotusgebouw. “Ik ben een van de oprichters, maar ondertussen zijn al zeker vijftien mensen betrokken”, vertelt Kortrijkzaan en dj Anthonie Lanckman. “We noemen onszelf het collectief der collectieven (lacht). Ik kwam ergens midden vorig jaar op het idee om enkele Kortrijkse muziekliefhebbers te verenigen. Onder andere Asfalt Events sprong meteen op de kar.”

Anthonie Lanckman.© AN
Anthonie Lanckman.© AN

“We willen een plek creëren waar de Kortrijkse muziekcommunity terecht kan. En dan bedoel ik niet alleen professionelen. Bij ons is iedereen welkom, jong en oud. We willen de drempel zo laag mogelijk houden. We staan ook open voor alle mogelijke muziekgenres. Op zondag willen we live radio maken, de rest van de week vind je ons online terug.” Anthonie en zijn team zoeken nog gepassioneerde muziekliefhebbers die hun ding willen doen bij OperatieKwartier. Hen contacteren kan via info@operatiekwartier.com .

Woordoord in de villa

Nele De Sloover uit Kortrijk en Liesbet Vandenbussche uit Waregem nemen slechts een deeltje van de villa in met Woordoord, een initiatief dat voorlezen wil stimuleren. “Uiteraard gaan we voorlezen aan kindjes. Maar we denken ook aan workshops voorlezen voor de ouders en gezellige boekenpicknicks hier in de zonnige tuin van de villa”, klinkt het.

Nele De Sloover en Liesbet Vandenbussche.© AN
Nele De Sloover en Liesbet Vandenbussche.© AN

Re-view in de villa

Griet Bogaert, Wim Decleir en Natascha Vandecasteele, alle drie uit Harelbeke, volgden samen een opleiding tot gezondheidscoach. Hun carpoolsessies naar de les groeiden uiteindelijk uit Re-view, een organisatie die zich richt op een duurzame levensstijl.

Griet Bogaert, Natascha Vandecasteele en Wim Decleir.© AN
Griet Bogaert, Natascha Vandecasteele en Wim Decleir.© AN

“Wij zijn geen voedingsdeskundigen of diëtisten”, aldus Natascha. “Maar mensen die willen vermageren of meer willen bewegen, kunnen bij ons op een holistische manier aan de slag. We geven persoonlijke coaching en workshops aan groepen.”

Vzw Soetkin in de villa

Vzw Soetkin is een centrum voor logopedie in Kortrijk dat al een tijdje bestaat. “Wij zijn een enthousiast team van logopedisten dat gespecialiseerd is in diverse logopedische stoornissen bij zowel peuters, kleuters, kinderen als volwassenen”, aldus algemeen directeur van Zorggroep H. Hart, Wino Backelandt. “Onze praktijk in de Oudenaardsesteenweg verdwijnt, dus gingen we op zoek naar een nieuwe locatie, die hebben we gevonden in de villa.”

Wino Backelandt en Sofie Verbrugghe.© AN
Wino Backelandt en Sofie Verbrugghe.© AN

“Sinds kinderen niet meer fysiek naar school kunnen, hebben we het heel druk”, weet teamverantwoordelijke Sofie Verbrugghe uit Roeselare. “De vijf lokalen die we hier tot onze beschikking hebben, zullen dus zeker van pas komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier