Vader Peter en zoon Thibo uit Rumbeke vormen samen de 2belgianfoodies

Redactie KW

Na meer dan 15 jaar heel intensief een traiteurzaak te hebben gerund, besloot Peter Vandommele (49) een carrièreswitch te maken. Maar het culinaire bloed kruipt waar het niet gaan kan. Tegenwoordig genieten een hele resem volgers van 2belgianfoodies; een foodblog waar hij samen met zijn zoon Thibo (13) appetijtelijke, originele en vooral megalekkere kunstwerkjes op het net loslaat.

In een niet zo ver verleden hadden Peter en zijn vrouw, Kati Delaere, een Izegemse traiteurzaak waar verse visbereidingen, dagschotels aan huis en belegde broodjes de rode draad waren. In 1996 ontving hij zelfs een culinaire award voor het origineelste visgerecht en de titel van ‘Beste visbereider van Vlaanderen’. “Dat heb ik heel graag gedaan”, mijmert Peter, “maar het was tijd voor iets anders. Je wordt geleefd en hebt geen enkel vrij moment meer over. Tijdens de feestdagen waren we vaak 35 uur na elkaar wakker. Op maandag, onze sluitingsdag, moesten we meestal toch met de bestellingen bezig zijn en ook de concurrentie met de supermarkten was niet te onderschatten.”

Njam!

“Wij kijken al jaren met ons gezin graag naar Njam tv. Het klaarmaken van die gerechtjes en vooral de verfrissende manier waarop ze het in beeld brengen, vind ik ontzettend boeiend. Vooral onze jongste zoon, Thibo, deelt diezelfde passie. Toen hij in het vierde leerjaar zat, hebben we eens deelgenomen aan een hapjeswedstrijd op die zender en hij heeft toen de publieksprijs gewonnen.” Peter is tegenwoordig filiaalhouder van een interieurbedrijf en hierdoor kwam er eindelijk wat meer qualitytime met de familie. “Ik pikte de draad van het ongedwongen kokkerellen terug op. Gewoon voor familie en vrienden, zonder druk, creatief bezig zijn in de keuken. Gerechtjes uitwerken en laten proeven. Ontspanning ten top. Gezelligheid uit een kookpot. Zalig”, klinkt het genietend.

“Thibo houdt zich meestal bezig met de basisbereidingen. Het snijden van de groenten en de eenvoudige sausjes. Ik heb door de jaren heen mijn eigen stijl ontwikkeld en zo groeide het idee om onze gerechtjes op sociale media te posten. Ik nam er foto’s van en zwierde ze op facebook. Iets later ook op Instagram. Binnen de twee maanden, hadden we meer dan 4.000 volgers. De reacties waren lovend. Regelmatig vroeg men ons naar de recepten van die gerechtjes. Om die reden zijn we uiteindelijk met onze blog begonnen. Er zit ook een rubriek bij waarin Thibo zijn culinaire ontdekkingen beschrijft. Met daarnaast de gebundelde recepten en wat culinaire uittips.”

“Elke dag zijn we er toch enkele uren mee bezig”

Het organiseren van deze blog gebeurt volledig in eigen beheer. “Mijn oudste zoon, Michiel, houdt zich bezig met de digitalisering van onze hobby, want daar ben ik niet echt in thuis. Tegenwoordig zijn er massa’s blogs te vinden die over dit onderwerp handelen”, verduidelijkt deze creatieveling, die enorm kan genieten van een zelfgemaakte côte à l’os met béarnaise. Zijn inspiratie haalt hij uit de ingrediënten die hij in de winkel koopt. “Als je een klassieke vol-au-vent maakt, kun je er, door creatief te zijn een heel eigen toets aan geven. Ons eindejaarsmenu, dat ook op de blog terug te vinden is, ziet er moeilijk uit maar is het helemaal niet.” De foto’s zijn voor een buitenstaander kleine kunstwerkjes en het is zonde om ervan te eten. “We maken de gerechten klaar voor vier personen en één bordje wordt perfect gedresseerd, daar wordt een foto van genomen en de gelukzak van de avond, krijgt dit voorgeschoteld”, grijnst Peter. “Uiteindelijk zijn we er elke dag toch een uur of twee mee bezig. De recepten moeten uitgeschreven worden terwijl die vaak vaste vorm gekregen heeft in mijn hoofd. Maar het belangrijkste is dat Thibo zich amuseert. Samen iets met je zoon iets creëren, geeft een groot gevoel van voldoening”, klinkt het tevreden.

Escoffier

Peter heeft het er moeilijk mee dat elke BV tegenwoordig een kookboek maakt. “De basis vind ik zo belangrijk en die zaken leert Thibo ook in Ter Groene Poorte. Ze brengen je daar de culinaire waarden en normen bij, in combinatie met de nodige discipline. Dat zijn dingen die Pascale Naessens en co nooit hebben geleerd en dat merk je in hun bereidingen.”

Peter haalt een beduimelde versie van ‘Ma cuisine’, de kookbijbel van de beroemde Franse kok Auguste Escoffier te voorschijn. “Hierin staat alles wat een beginnende kok moet weten. Thibo en ik zijn allebei grote fan van de disneyklassieker ‘Ratatouille’, en daar is die Fransman de clou van alles.”

Hotelschool

Thibo is gefascineerd door alles wat met de hotelwereld te maken heeft. “Momenteel zit ik in het tweede jaar”, vertelt deze ambitieuze tiener. “Tegenwoordig kun je niet meer voor één praktijkvak kiezen maar moet je ook slagerij en bakkerij doorlopen.” Ondanks het feit dat hij goeie punten heeft voor deze vakken, blijft hij gefocust op hotelmanagement. “Later zou ik heel graag een hotel uitbaten. Wij gaan vaak op reis en zo werd mijn interesse gewekt. Het hoeft geen megabuilding te zijn. Gewoon een gezellig hotelletje waar ik alles kan organiseren.”

“Thibo is daar al lang mee bezig en wie zijn wij om hem hierin niet te 100 procent te steunen”, aldus een trotse papa. (Koen Kerkaert)

Hun foodblog vind je terug op www.2belgianfoodies.com.

(KK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.