Update corona : vier van de vijf zwaarst getroffen gemeenten zijn West-Vlaams

Yves Van Laethem. © belga
Jos Remaut

Onze provincie blijft slecht scoren in de actuele coronacijfers, al lijkt het probleem zich vooral te concentreren op de clusters Ledegem-Moorslede en Torhout-Kortemark. In de eerste cluster is de trend licht dalend, in de tweede stijgt hij opvallend. Maar er zijn ook nog altijd 26 gemeenten waar in de voorbije week (11 t/m 17 juli) geen enkele nieuwe besmetting werd opgetekend.

Het is al enkele dagen dat Ledegem de Belgische toptien aanvoert wat betreft het aantal nieuwe besmettingen per inwoner, en ook op vandaag is het weer zo. In het rapport van gisteren zagen we dat het cijfer daar gezakt was tot 18,6 nieuwe besmettingen per 10.000 inwoners, vandaag stijgt het weer licht naar 19,6. Voor alle duidelijkheid : we spreken hier dan over ongeveer 0,2 % van de bevolking. Buurgemeente Moorslede doet het iets beter : hier zakken we van 9,8 tot 8,0 nieuwe besmettingen per 10.000 inwoners. Meest zorgwekkend is de situatie in Kortemark : hier is er meer dan een verdubbeling van de score : van 4,0 gisteren naar 8,3 vandaag. Ook Torhout stijgt aanzienlijk : van 4,9 naar 8,3 nieuwe besmettingen per 10.000 inwoners.

Al deze gemeenten staan dus in de nationale toptien van actuele besmettingsgraad : Ledegem op 1, Kortemark op 3, Torhout op 4 en Moorslede op 5. Ledegem wordt wel met een klein verschil op de hielen gezeten door het Luxemburgse Aubange.

De West-Vlaamse toptien wordt vervolledigd door 5. Ichtegem (4,3) – 6. Oostrozebeke (3,8) – 7. Menen (3,0) – 8. Hooglede (3,0) – 9. Tielt (2,9) en 10. Wervik (2,7)

Volgens de meest recente weekcijfers (11 t/m 17 juli) is er in 26 van de 64 West-Vlaamse geen enkele besmetting genoteerd in de voorbije week. De meest opvallende daarvan is Staden, dat zowat ingesloten ligt tussen de twee zwaarst getroffen clusters in onze provincie. Verder gaat het om Beernem, Blankenberge, Nieuwpoort, Damme, Jabbeke, Koksijde, De Panne, Alveringem, Zuienkerke, Wielsbeke, Ruiselede, Dentergem, Lo-Reninge, Ingelmunster, Mesen, De Haan, Oudenburg, Middelkerke, Heuvelland, Langemark-Poelkapelle, Vleteren, Spiere-Helkijn, Deerlijk, Veurne en Meulebeke. Gisteren waren er nog 28 gemeenten coronavrij in de voorbije week : Harelbeke, Pittem en Avelgem zijn uit de lijst verdwenen, Meulebeke is erbij gekomen.

In absolute cijfers is West-Vlaanderen (na Antwerpen) de tweede zwaarst getroffen provincie in ons land. Voor week 29 (13 t/m 19 juli) werden in onze provincie 162 nieuwe besmettingen geteld, daar waar het er in week 28 nog maar 110 waren. Dit is voor onze provincie het slechtste resultaat sinds week 21 (18 t/m 24 mei), toen dat er 196 waren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.