Ultraloper Karel Sabbe zet aan Belgische kust een recordtijd neer

Archiefbeeld van Karel Sabbe tijdens een van zijn vorige uitdagingen.© Alexis Berg
Archiefbeeld van Karel Sabbe tijdens een van zijn vorige uitdagingen.© Alexis Berg
Redactie KW

De West-Vlaming Karel Sabbe uit Anzegem loopt de GR 5A Kustroute, een traject van 59 kilometer van Wenduine tot De Panne, in 5u17, goed voor een nieuw record.

Omwille van de huidige reisbeperkingen koos Karel Sabbe voor een uitdaging in eigen land, namelijk de GR 5A Kustroute, een traject van 59 kilometer van Wenduine tot De Panne, met 342 meter hoogteverschil, waardoor duinen, bossen, struikgewas, stranden en dijken elkaar snel opvolgen.

De beste tijd op het parcours stond op naam van Anton Vanhee met 5u45’. Karel wilde die chrono verbeteren en lukte in zijn opzet met bijna een halfuur. Hij finishte de Kustroute in 5u17.

Doordat één van de bruggen die hij over moest open stond voor het doorlaten van de boten, verloor hij een tiental minuten.”Als de brug niet omhoog stond, had ik misschien wel geprobeerd om onder de vijf uur te duiken”, klinkt hij.

Straf palmares

De 32-jarige tandarts uit Anzegem maalt wekelijks wat kilometers en de voorbije jaren zette hij zeer knappe prestaties neer in toch wel zeer extreme wedstrijden.

In 2019 nam Sabbe deel aan de Barkley Marathons, wellicht de zwaarste ultra trail run ter wereld. Niemand finishte dat jaar maar de West-Vlaming hield het wel uit tot de vierde lus, waarmee hij last man standing was.

Vorig jaar kon Sabbe vanwege Covid-19 niet naar de VS reizen voor een nieuwe deelname aan de Barkley Marathons in Tennesssee. De wedstrijd werd kort voor de start bovendien geannuleerd.

In de zomer werd hij recordhouder op de Alta Via 2 in de Italiaanse Dolomieten en in oktober kroonde hij zich tot wereldkampioen Big’s Backyard Ultra in een nieuw wereldrecord van 75 ronden (goed voor 502 km in 75 uur).

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier