Ultraloper Karel Sabbe stelt nieuwe film over Barkley Marathons voor: “Nu besef ik hoe uniek het was”

Karel Sabbe en Joren Biebuyck waren aanwezig tijdens de première van ‘#17 - To finish the Barkley Marathons'. © Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Een uitverkochte schouwburg zag in cc De Schakel ‘#17 – To finish the Barkley Marathons’ in première gaan. De film gaat over de uitzonderlijke prestatie van ultraloper Karel Sabbe, en diens steun en toeverlaat Joren Biebuyck. “Begin volgend jaar start ik een nieuwe recordpoging.”

Op 17 maart 2023 schreef ultraloopfenomeen Karel Sabbe opnieuw geschiedenis door als eerste Belg ooit de waanzinnige Barkley Marathons te finishen. De bebaarde tandarts is amper de 17e deelnemer in 37 jaar tijd die de extreem zware wedstrijd wist uit te lopen. Zijn prestatie werd dan ook druk gevolgd. In Waregem Gaver Tennis Club bleven tientallen vrienden en familie tot een gat in de nacht wachten op het verlossende bericht.

Een klein jaar later en 200 meter verderop verzamelden zijn fans in cultuurcentrum De Schakel. Daar stelden Sabbe en Joren Biebuyck zaterdagavond de première van #17 – To finish the Barkley Marathons voor. “Dit is een thuismatch. De schouwburg was volledig uitverkocht en de sfeer super, onze film werd met veel enthousiasme onthaald”, vertelt Karel.

Topjaar

“Op het einde van de Barkley Marathons wist ik niet goed meer wat er aan het gebeuren was. Maar als ik de beelden nu zie, besef ik hoe uniek en bijzonder dat avontuur was. De film is er perfect in geslaagd om het verhaal van Joren en mezelf te brengen, wat het betekent om zo diep te willen gaan om te finishen.”

Karel en Joren vertonen de film begin maart in de Kinepolis van Gent, Kortrijk, Antwerpen en Hasselt, maar ook in Zwitserland en de Verenigde Staten. Na een absoluut topjaar – met ook het record op de Pacific Crest Trail – doet Sabbe het in 2024 kalmer aan. “Ik ben erg dankbaar voor een rustig jaartje zonder wedstrijden of recordpogingen.”

Plezierreisje?

“Nu werk ik toe naar een nieuwe uitdaging. Begin 2025 loop ik de lengte van Nieuw-Zeeland.” Wordt dat een recreatief plezierreisje? “Nee, het is inderdaad de bedoeling om een nieuw wereldrecord te vestigen. Maar onderweg geniet ik enorm van het landschap, dat primeert bij iedere tocht.”

Meer info en tickets via: https://linktr.ee/karelsabbe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier