https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Uitzonderlijk: Wevelgemse Sint-Hilariuskerk doet dienst als persruimte tijdens Gent-Wevelgem

Het gaat om een uitzonderlijke situatie.© SL
Het gaat om een uitzonderlijke situatie.© SL
Stefaan Lernout

Ongetwijfeld een unicum in de wielergeschiedenis, door de pandemie en de bijhorende maatregelen diende de organisatie van Gent-Wevelgem op zoek te gaan naar een grote ruimte voor de pers. Dankzij heel wat welwillendheid van zowel burgerlijke als kerkelijke overheden kunnen ze volgende zondag terecht in de Sint-Hilariuskerk.

Het zijn ongewone tijden met ongewone vragen. Een van die vragen kreeg pastoor Jan Parmentier van de organisatoren van Gent-Wevelgem. Die waren koortsachtig op zoek naar een persruimte aangezien de Porseleinhallen ingericht zijn als vaccinatiecentrum. En wegens de coronaregels zijn geen buitenstaanders toegelaten in de sportruimte of refter van de schoolgebouwen.

80 journalisten

“We verwachten ongeveer tachtig journalisten”, zegt Bernard Langedock van de organisatie Gent-Wevelgem . “Door de afstandsregels in de protocollen voor pers is er een behoorlijk grote ruimte nodig, we zochten maar vonden die niet onmiddellijk in de buurt. En toen dachten we aan de Sint-Hilariuskerk.”

Dus kwamen de inrichters met hun uitzonderlijke vraag om hulp bij de kerkfabriek van Sint-Hilarius en het team van de pastorale eenheid terecht. “De huidige situatie vraagt van onze geest allemaal meer aanpassingsvermogen dan anders, ook van onze kerkgemeenschap en kerkgebouw”, zegt pastoor Jan Parmentier.

“Onze toestemming was niet evident, zeker omdat in diezelfde kerkruimte nog altijd maar vijftien personen toegelaten zijn voor de eredienst. Het weegt op ons dat samenkomsten van gelovigen als ‘niet essentieel’ beschouwd worden, net in een crisis waarin vele mensen uitzien naar verbondenheid, hoop, gebed en mentale rust.

Uiteindelijk besloten we toch een open en gastvrije houding aan te nemen, ook al worden onze verlangens als geloofsgemeenschap voorlopig nog niet ingewilligd.”

Goedkeuring nodig van gouverneur, minister en bisdom

“Er waren dus goede argumenten voor en tegen, maar twee redenen geven de doorslag”, vervolgt pastoor Parmentier. “Ten eerste kreeg de organisatie de toestemming van de burgerlijke en de kerkelijke overheid: enerzijds de minister van binnenlandse zaken, de gouverneur en de burgemeester, anderzijds de verantwoordelijken van het bisdom en de deken. Als zij het ook goed vinden, staan wij als kerkbestuur niet alleen met ons standpunt.”

“Ten tweede legden de inrichters van Gent-Wevelgem een gedetailleerd plan voor om de centrale kerkruimte af te schermen van de dwarsbeuken, het altaarpodium en het koor, zodat de voorziene Palmzondag bezinning op zaterdagavond om 16.30 uur kan plaatsvinden. Het wordt een werkruimte, geen supportersruimte, en men zal toezien op rust en respect zoals hoort in een religieus gebouw.”

Het wordt een hele klus voor de organisatie om na de bezinning de kerk klaar te krijgen voor de wielerhoogdag. “De kerkstoelen moeten terzijde worden geschoven”, aldus Bernard Langedock. “In de plaats komen tafels en stoelen voor de pers, twee grote televisieschermen en zestig netwerkaansluitingen.”

Goede Week

Het gemeentepersoneel en een aantal firma’s op kosten van de organisatie staan in voor het inrichten van de persruimte met de nodige faciliteiten en ook voor het opruimen en schoonmaken nadien. Hierdoor zullen van donderdag 25 maart tot en met dinsdag 30 maart in de Sint-Hilariuskerk geen uitvaarten doorgaan.

“Als kerk willen we openstaan voor deze eenmalige noodsituatie”, besluit de pastoor. “Omdat er geen goed alternatief is en omdat we garanties krijgen voor wettelijke goedkeuring en waardig gebruik van het gebouw. Maar we hopen ook dat we na deze Wevelgemse hoogdag van de sport binnenkort met meer mensen kunnen vieren op de hoogdagen en gewone dagen van ons leven als christenen. We nodigen alvast uit op de bezinningsmomenten met beeld, tekst, muziek en gebed in de Goede Week. Elke beurt duurt ongeveer een kwartier, zodat meerdere bezoekers elkaar kunnen opvolgen.”

“Wij wensen de organisatie ook dit jaar veel succes toe, en een veilig verloop van de koersen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.