Twintig nieuwe speelpleintjes maar Jong CD&V buist Kortrijk voor rolstoeltoegankelijkheid

© AXV
Axel Vandenheede

Sinds 2013 zijn er in Kortrijk 12 speelpleinen bijgekomen en werden er 15 vernieuwd. “We investeren elk jaar 220.000 euro in speelruimtes”, stelt Bert Herrewyn. Toch trekt Jong CD&V aan de alarmbel. “De speelpleinen zijn niet toegankelijk genoeg”, aldus Sien Vandevelde. Schepen Herrewyn sust: “Als de inwoners in die zin een aanpassing vragen, gaan we daarop in.”

De zomervakantie is begonnen, voor veel kinderen een periode om zich uit te leven op een van de vele speelpleinen in Kortrijk. “We tellen momenteel 64 speelpleinen en acht ravotzones”, legt schepen van Jeugd Bert Herrewyn (SP.A) uit. “Daarbovenop zijn er nog eens vijf openluchtsites voor skaters, bladers en bikers. Van die in totaal 72 speelruimtes zijn er 16 nieuw – 12 speelpleinen en vier ravotzones – en werden 15 speelpleinen ook nog eens volledig vernieuwd.”

“Om dat te kunnen doen trekken we als stadsbestuur jaarlijks 220.000 euro uit. Over deze legislatuur zullen we dus 1,32 miljoen euro in speelruimtes hebben geïnvesteerd. Daarbij komt nog eens de 320.000 euro voor de realisatie van het urban sports park op Kortrijk Weide en de jaarlijkse toelage aan Wildebras van 30.000 euro“, aldus nog de 39-jarige schepen.

Slechts één voldoet

De vernieuwde speelpleinen vind je onder meer in het Van Raemdonckpark, op het Sint-Amandsplein en op het Overbekeplein. De nieuwe speelruimtes zijn bijvoorbeeld die van Hof Ter Melle in Heule, Ter Doenaert in Marke en Brechtendaele en ‘t Weisternest, allebei in Aalbeke.

Ondanks al die nieuwe en vernieuwde speelruimtes is er nog veel werk aan de winkel, stelt Jong CD&V. Sien Vandevelde (23) bezocht 42 speelpleinen en keerde naar eigen zeggen met een onthutsend rapport naar huis. “Ik heb de speelpleinen bekeken in functie van rolstoeltoegankelijkheid”, vertelt ze. “Want kinderen met een beperking, in dit geval in een rolstoel, willen ook gebruik maken van de speelpleinen.”

Woensdag werd het nieuwe speelplein Ter Doenaert in de Druartstraat in Marke officieel ingespeeld.
Woensdag werd het nieuwe speelplein Ter Doenaert in de Druartstraat in Marke officieel ingespeeld.© AXV

“Ik heb gekeken naar de toegankelijkheid van zowel het speelplein zelf staan er bijvoorbeeld geen borduren in de weg als de speeltoestellen. Ook de ondergrond en de mate waarin een speeltoestel kan worden aangepast qua toegankelijkheid nam ik mee in het onderzoek.”

“Stad ontwerpt met LAK en Warande een schommel voor rolstoelgebruikers” – Bert Herrewyn (SP.A), Schepen van Jeugd

Voor Jong CD&V is het stadsbestuur serieus gebuisd: enkel ‘t Weisternest voldoet met brio. Zeven speelpleinen zijn mits kleine aanpassingen aan de toestellen eveneens in orde, maar aan 23 is er nog veel werk en 11 voldoen zelfs totaal niet… We hebben alvast de resultaten gebundeld en zullen die afgeven aan het stadsbestuur, samen met enkele aanbevelingen hoe het beter kan.”

Schepen Bert Herrewyn stelt dat het onmogelijk is om elk speelplein volledig rolstoeltoegankelijk te maken. “Zoiets kost enorm veel geld en bovendien is lang niet overal een nood om speelpleinen aan te passen. Krijgen we wél een dergelijke vraag binnen, dan zullen we samen zoeken naar een oplossing. Een goed voorbeeld daarvan is speelplein Brechtendaele. In die buurt woont een meisje dat in een rolstoel zit. We hebben het speelplein aangepast aan haar noden.”

“Speeltoestellen die rolstoeltoegankelijk zijn? Die bestaan inderdaad, maar ze zijn ontzettend duur: een schommel kost 25.000 tot 30.000 euro. Met dat bedrag zorgen we voor een volledig nieuw speelplein. Bovendien is het aanbod klein en willen verkopers de schommels niet zelf meer installeren omdat er al een aantal ongevallen mee zijn gebeurd.”

Het speeldorp op de Grote Markt straalt het Wilde Westen uit.
Het speeldorp op de Grote Markt straalt het Wilde Westen uit.© JVGK

Stad Kortrijk, de Warande en vzw LAK (een vereniging die zich inzet voor mensen met een beperking) werken intussen aan een eigen versie van een schommel, zo blijkt. Bert Herrewyn: “We hebben de handen in elkaar geslagen en willen in ons opzet slagen.” Geo Verstichel van LAK pikt in: “Er is al een soort van ontwerp, dat nu nog verder moet worden uitgewerkt. Intussen hebben ook al scholen interesse getoond. Nu ligt het project wel even stil omdat het zomervakantie is. Maar in september werken we verder.”

Boomhut op de Lange Munte

“Daarnaast hebben we oog voor bestaande speeltoestellen”, aldus nog de jeugdschepen. “Kinderen met een beperking kunnen in zogenaamde vogelnestschommels zitten. Op nieuwe en vernieuwde speelpleinen proberen we er een aantal te plaatsen. Er komen trouwens nog een aantal nieuwe speelpleinen aan. Ik denk aan Walle, in de Roeselaarsestraat en op de Lange Munte, waar we samen met de kinderen een boomhut zullen bouwen. Op Kortrijk Weide komt er bovendien een freerunningparcours naast het ecologisch park. We zullen in zes jaar tijd 21 nieuwe speelruimtes hebben gerealiseerd…”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.