Tweede ‘Nacht van de scheve paters’: “38 soorten trappisten”

De Nacht van de scheve paters is eind deze maand aan de tweede editie toe. © gf
Bram Vanlerberghe

OC De Schouw in Lichtervelde is op zaterdag 30 november opnieuw het toneel voor de ‘Nacht van de scheve paters’. De organisatie is wederom in handen van de jojo’s, een groep oud-scoutsleiders.

“De jojo’s zijn initieel gestart als een groep ex-leiders van de jongensscouts van Lichtervelde”, stelt Tim Follebout. “Maar ondertussen maken onze partners en nog jongere generaties ex-leiders ook al deel uit van de groep. Door een chronisch tekort aan evenementen voor onze leeftijd beslisten wij om er dan maar zelf één te organiseren, gebaseerd op onze eigen interesses, waardoor het concept ‘Nacht van de scheve paters’ is gegroeid. Veel mensen vragen zich luidop af: wat is dat eigenlijk, jullie ‘Nacht van de scheve paters’? Het is met heel weinig vergelijkbaar. Als men het een streekbieravond zou noemen, voelen wij ons niet geslaagd in ons opzet. Ikzelf vind dat het nog het meest mee heeft met de ‘Night of te Punch’. Waar drank en show centraal staan en dit uitmondt in een echt feestje. Bij ons is het eerste deel veel ingetogener, waar sereniteit en proeven centraal staan. Maar acteurs en inkleding maken dit ruimschoots goed.”

“In plaats van punch hebben wij 38 verschillende trappisten in de kijker van de enige twaalf erkende trappistenbrouwerijen ter wereld. Het gamma eten en hapjes werd ook dit jaar uitgebreid. Zo zullen er weer trappistenkaasplankjes te krijgen zijn, hapjes met paté, maar ook een eigen ontwikkelde trappistenburger en zelfs sorbet van Chimay Dorée. De eerste 50 bezoekers krijgen de sorbet zelfs gratis.”

Plagiaat

“Voor de affiche ontwierpen we een simplistiche trappistenpater en -non. Dit was een bewuste keuze omdat wij als scouts al jaren zo’n traditie hadden en laat tradities nu net iets zijn waar wij als scoutsgroep zo van hielden. Al onze affiches van 3T-fuif, Scoutsfuif, of de Bierfeesten waren steeds in dit genre. Het was ons handelsmerk, spuuglelijke maar herkenbare affiches. Los van het feit dat onze affiche simplistisch is, hebben wij dit jaar ondervonden dat ons evenement en affiche gewoon zonder gêne werden geplagieerd in Oud-Turnhout. Ze hadden wel nog de moeite genomen om de datum te veranderen.” (lacht)

“Bij de eerste editie werd op de afterparty enkel muziek gespeeld van de jaren 90 en 2000. Voor deze editie hebben wij gekozen voor een allround dj, DJ TDB. Zo is de muziek voor iedereen en kan iedereen na het degusteren nog eens de beentjes losgooien.”

Kaarten kosten 5 euro en zijn verkrijgbaar in café de Burgersgilde, bij het bestuur of via de website jojoslichtervelde.be. Meer informatie op de Facebookpagina.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier