Tweede coronagolf is al dodelijker dan eerste bij AZ Delta: in totaal l57 overlijdens

Medisch directeur Lieven Wostyn: "De overlijdens zijn vooral te situeren bij oudere patiënten met ook andere pathologieën." © gf
Wouter Vander Stricht

157 overlijdens vielen dit jaar al te betreuren bij AZ Delta. 78 in de eerste coronagolf (maart tot eind augustus) en 79 in de tweede golf (sinds 1 september). Hoewel op Vlaams en Belgisch niveau het aantal overlijdens nog lager ligt dan in de eerste golf, is dat bij AZ Delta dus het tegendeel. “De jongste weken zijn heel wat oudere mensen met bijkomende pathologieën overleden”, stipt medisch directeur Dr. Lieven Wostyn aan.

“Het aantal overlijdens blijft inderdaad nog oplopen, maar dat komt ook omdat er ook behoorlijk wat mensen met geriatrische aandoeningen overlijden. Het is niet zo dat de cijfers bij ons schril afsteken bij de rest.”

Covid-19 houdt dus weer lelijk huis bij oudere ziekenhuispatiënten en is daar soms fataal. Onder de medewerkers van AZ Delta is er een lichte stijging van de besmettingen. “We zijn nu van 6,5 naar 7 procent gegaan bij het personeel op onze covid-afdelingen.”

Sterke daling in Rumbeke

Voor de rest ging de cijfers in dalende lijn bij AZ Delta. Ten opzichte van 24 uur eerder verblijven er 16 mensen minder op de covid-afdelingen op de campussen in Roeselare, Torhout en Menen. Op de dienst intensieve zorgen genieten momenteel 27 patiënten speciale verzorging, dat zijn er zes minder dan gisteren.

De daling in het totaal aantal ziekenhuisopnames is vooral toe te schrijven aan Rumbeke: 104 (-14). In de Brugsesteenweg in Roeselare 4 (-1), Torhout 31 (=) en Menen 18 (-1) is de situatie vergelijkbaar met de dag ervoor.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.