Twee vriendinnen organiseren inzamelactie voor Rachèle: “Zodat ze na deze ziekte volop van haar kindertijd kan genieten”

Veerle Declerck en Nadia Callewaert, samen met de moedige Rachèle. © GF
Camille Jonckheere

Nadia Callewaert (48) uit Brugge en Veerle Declerck (48) uit Pittem zullen zondag 6 oktober deelnemen aan de halve marathon in Brugge en daarmee geld inzamelen voor de kleuter Rachèle (4) uit Pittem. Rachèle leed aan een levensbedreigende ziekte, waarvoor ze een stamceltransplantatie nodig had. Na veel zoeken werd er uiteindelijk een donor gevonden. Sindsdien gaat Rachèle er stapje per stapje op vooruit. “Ze heeft zoveel van haar kindertijd verloren en doorgebracht in ziekenhuiskamers. We willen haar met de inzamelactie een uitstap naar een pretpark geven, waar ze volop kan van genieten.”

De twee vriendinnen Nadia Callewaert (48) uit Brugge en Veerle Declerck (48) uit Pittem trainen al maandenlang om samen een halve marathon uit te lopen. “Enkele jaren geleden hebben we samen meegedaan aan de loopwedstrijd ‘Dwars door Brugge’. Toen hadden we elkaar beloofd dat we voor onze 50ste verjaardag ook samen een halve marathon zouden lopen. Nu zal het er eindelijk van komen en we besloten onmiddellijk om ook een inzamelactie aan onze loopprestatie te koppelen”, vertelt Nadia.

“Van in het begin toen Rachèle (4) ziek werd, leven we eigenlijk al mee met haar verhaal. Veerle woont er vlakbij en kent zo de familie goed.” Om de ziekte volledig te overwinnen, had Rachèle nood aan nieuwe stamcellen. Na maanden zoeken en een grootschalige oproep van Evie Landuyt (40) en Maarten Vervaeke (40), de ouders van Rachèle, werd er een geschikte donor gevonden.

De wereld ontdekken

Ondertussen is de transplantatie gebeurd, maar de kleine kleuter is nog altijd herstellende. “Nu krijgt Rachèle eindelijk de kans om stilletjes aan de wereld te ontdekken”, vult Veerle aan. “Jarenlang heeft zij geleefd in quarantaine of op een ziekenhuiskamer. Ze heeft een groot deel van haar kindertijd gemist: uitstapjes naar het strand, naar school gaan of zelfs gewoon een bezoekje aan de speeltuin kon niet meer. Ook haar familie en haar oudere broer hebben veel opgeofferd. Waar andere gezinnen gewoon met de buggy op stap gingen, lukte dit niet voor Rachèle, haar ouders en haar broer. Daarom wilden wij iets voor hen doen.”

Weekendje Plopsaland

Nadia en Veerle hebben zondag een duidelijk doel voor ogen bij het lopen van de halve marathon. “We verkopen steunkaarten voor 5 euro per exemplaar en met het totale bedrag dat we inzamelen, willen we Rachèle en haar gezin een weekendje weg naar Plopsaland cadeau doen. Onze inspanning van het lopen weegt in niets op tegen wat het gezin de afgelopen jaren heeft moeten doormaken. Ze hebben het niet gemakkelijk gehad en we willen ervoor zorgen dat ze nu even hun zorgen kunnen loslaten.”

Maarten en Evie, de ouders van Rachèle, waren erg verrast door het idee van Nadia en Veerle. “We hebben dit uiteraard met hen overlegd. Ze waren zeer dankbaar dat we dit voor hen wilden doen. Rachèle zelf hebben we ook verteld over het plan om naar een pretpark te gaan. Ze kijkt er zeker naar uit, maar ze weet dat ze nog even moet wachten tot ze hiervoor groen licht krijgt van de dokters. We willen vooral proberen om Rachèle een stukje van haar kindertijd terug te geven. Dat de uitstap naar Plopsaland voor haar terug het startpunt mag zijn om voor de volle 100 procent van alles te genieten en alles te ontdekken”, besluit Nadia.

Wil je zelf ook de inzamelactie steunen? Dan kan je jouw bijdrage storten op het rekeningnummer BE 97 0344 1213 2349.

Een stamceltransplantatie redde het leven van Rachèle. Daarom proberen Evie en Maarten nog altijd zoveel mogelijk mensen te motiveren om zelf ook stamceldonor te worden en zo misschien wel iemand te helpen. Meld je aan bij Rode Kruis Vlaanderen en word zelf ook stamceldonor.