Twee jubileumconcerten van koor De Colores uit Torhout

Het indrukwekkende, jubilerende koor van de zachte sector De Colores met centraal - in zwarte trui - dirigent en drijvende kracht Filip Bisschop. © Foto JS
Johan Sabbe

De Colores, het koor van de zachte sector, bestaat veertig jaar. Hoe kan je als koor die verjaardag passender vieren dan met twee jubileumconcerten? Want elk vogeltje zingt nu eenmaal zoals het gebekt is. Het Torhoutse concert van 18 februari is uitverkocht, maar een maand later zingt De Colores in Meulebeke.

Voor dat tweede concert, op zondag 18 maart om 17 uur in de Sint-Amanduskerk van Meulebeke, zijn er wél nog kaarten te koop. Ze kosten 12 euro vooraf en 14 euro aan de deur. Kinderen onder de 12 jaar komen er gratis in. De tickets kunnen gereserveerd worden via voorzitter van het koor Marijke Dewitte, 0475 93 01 46, of via – jawel – priester Rudi De Smedt, tot voor kort pastoor in Torhout, maar nu in de federatie Meulebeke actief. Zijn gsm-nummer is 0479 97 69 99.

Het koor is uiteraard blij dat het concert van 18 februari in de Torhoutse Don Boscokerk in een mum van tijd uitverkocht was, al zal een aantal mensen het wellicht spijtig vinden geen kaartje te hebben bemachtigd. Maar een rit naar Meulebeke valt al bij al mee. Plus: De Colores zingt er precies hetzelfde jubileumconcert ‘Of zal ik over de liefde zingen…’

Tordalekoor tot 2000

“Veertig jaar geleden zongen we met enkele collega’s tijdens een viering in Huize Tordale”, gaat dirigent Filip Bisschop in de tijd terug. “Wie had toen kunnen vermoeden dat dit de aanzet zou zijn voor wat even later tot het Tordalekoor uitgroeide en na 22 jaar – in 2000 – tot De Colores werd uitgebreid, het koor van de zachte sector. Intussen telt onze groep een zeventigtal enthousiaste zingende leden. Tijdens de jubileumconcerten treedt Inge Zutterman als gastsoliste op en laten we ons begeleiden door een schare muzikanten, onder wie onze vaste pianist Martijn Devos en voorts Liesbet Engelen (cello), Judith Bruneel (dwarsfluit), Jozef Sercu (percussie), Lieve Boone (gitaar) en José Lantsoght (trompet). We repeteren hard om er mooie optredens van te maken en ons publiek een avond lang te verwennen.”

Het koorbestuur bestaat uit voorzitter Marijke Dewitte, secretaris Moniek Verhulst, partiturenverantwoordelijke Rita Delafontaine, verantwoordelijke voor de podiumdecoratie Rik Dewulf, verantwoordelijke voor de bindteksten Johan Soenens en dirigent Filip Bisschop, die zich over de artistieke leiding ontfermt.

Toen in 2000 het exclusieve karakter als personeelskoor van Tordale aan de kant geschoven werd, kon de hand gereikt worden aan iedereen die in een gelijkaardige werksituatie zijn brood verdient: als verzorgende, opvoeder, leerkracht en noem maar op. Het koor van de zachte sector was geboren en werd genoemd naar het Latijns-Amerikaanse lijflied waarmee het Tordalekoor elk optreden afrondde: De Colores. Tijdens de eerste repetitie waren er dertig zangers, nu zijn het er bijna zeventig.

Naar Huub Oosterhuis

“Ik vind een van de absolute hoogtepunten uit onze koorgeschiedenis het bezoek van een klein jaar geleden aan onze inspirator Huub Oosterhuis in Amsterdam”, aldus Filip Bisschop. “Met 52 leden ontmoetten we hem. Een onvergetelijk moment. Hij is een van de belangrijkste Nederlandse tekstdichters van liturgische liederen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.