Twee dagen feest en kunst in het park

Annelore Van Speybroeck op de plek waar in het weekend van 13 en 14 augustus het festivalterrein komt. © RV
Redactie KW

Het gemeentelijk feestcomité van Ruiselede heeft kosten noch moeite gespaard om van 13 en 14 augustus een prachtig weekend te maken. In het park naast de kerk komt een heus festivalterrein, waar op 13 augustus De Dolfijntjes optreden. Een dag later krijgt elke (amateur)kunstenaar er een plek om werk tentoon te stellen. Comitélid Annelore Van Speybroeck licht toe.

Annelore Van Speybroeck (41), leerkracht in campus De Beuk in Aalter, is sinds 2019 een actief en verdienstelijk lid van het gemeentelijk feestcomité.

“Zoals in vele andere gemeentes in de afgelopen twee coronajaren werd ook in Ruiselede alles in het werk gesteld om het sociaal contact te optimaliseren en de strijd aan te binden tegen vereenzaming”, vertelt ze. “Vorig jaar werd het park, de groene en zalige oase naast de kerk, omgetoverd in een gezellige feestlocatie voor verenigingen. Ons feestcomité wilde ook dit jaar de spits afbijten, met een fietssneukeltoer op de vrijdag van de kleine kermis in juni. Maar de ambitie reikte veel verder. Begin dit jaar werd dan geopperd om een groots gebeuren op poten te zetten. Feest organiseren vanuit en voor de bevolking – een gemeentelijk feestcomité hoeft geen winst te maken. Iedereen mag en moet zoveel mogelijk kunnen genieten in het park.”

Gratis

“Na en door corona zijn de agenda’s van de artiesten en bands zwaar geladen. We contacteerden heel wat impresario’s. De Mens, Mama’s Jasje en andere ronkende namen hebben we geprobeerd te boeken, maar zonder succes. Toch kunnen we kwaliteit en garantie voor topsfeer aanbieden. Met het handelsmerk van het comité: gratis toegankelijk en met drankprijzen uit vervlogen jaren.”

“Het voorprogramma op zaterdag 13 augustus is de coverband Seventy & Orange, vanaf 20 uur. De attractieve topper is band De Dolfijntjes om 21.30 uur, met onder meer Wim Opbrouck en Wim Willaert. Namen die niet alleen muzikale toppers zijn, maar ook op andere domeinen een stevige reputatie genieten. Dat allemaal op een groot professioneel podium, en daar tegenover een lange toog. Want ja, festivalitis is synoniem met ‘pintjes consumeren’.”

“Deel 2 van het feestweekend is zondag 14 augustus, met om 11 uur een aperitiefconcert met de formatie De Toape Geraapte. De naam dekt de lading niet: niet zomaar op straat gevonden, wel een coherente band die het publiek muzikaal naar hogere regionen stuwt.”

Kunst uit eigen dorp

“Diezelfde zondag is er vanaf 10 tot 18 uur non-stop kinderanimatie en een tentoonstelling van kunst uit eigen dorp. ‘Buren bij Kunstenaars’ bestaat niet meer, dit is nu het alternatief. Elke creatieve geest of artiest, uit welke discipline ook, kan gratis komen tentoonstellen, workshops houden. Beeldende kunst, schilderen, fotografie, ambachtelijk werk: alles mag. Wie wil deelnemen, neemt best vooraf contact op met de dienst Info van de gemeente. Kwestie van een ordentelijk plan op te stellen. Met sfeermuziek en drankjes voor 1,50 euro. De locatie is subliem, het aanbod oogt spectaculair en de drempel voor deelname is uniek: gratis, en met drank en versnaperingen tegen ‘pre-coronaprijzen.” (RV)

Info? Info@ruiselede.be of 051 70 84 10.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier