Tuur dingt mee naar hoofdprijs in ‘1 jaar gratis’

Tuur is treinbegeleider bij de NMBS (GV)
Tuur is treinbegeleider bij de NMBS (GV)
Redactie KW

Tuur De Rauw (22) uit Anzegem zal vanaf donderdag 14 januari te zien zijn als een van de 16 deelnemers van het nieuwe seizoen van de tv quiz ‘1 jaar gratis’ op Eén.

Gedurende 13 weken zal de quiz kunnen bekeken worden om 20.40 uur op Eén, na Thuis, met Thomas Vanderveken als spelleider. In de laatste aflevering zullen we te weten komen of Tuur als winnaar eindigt en het nettojaarloon van de best verdienende deelnemer aan de haak slaat.

Productiehuis Roses Are Blue stak de quiz in een nieuw jasje, maar de succesformule blijft onveranderd. Elke aflevering wordt er iemand naar huis gestuurd tot er nog vier kandidaten overblijven die dan de finaleronde spelen. In de quiz nemen de kandidaten het tegen elkaar op in drie spelronden waarbij de drie laagst geklasseerde spelers vooraan staan en proberen hogerop in de ranking te geraken. Na vijftien vragen spelen de drie laagst geplaatste spelers de vuurproef waarin ze zo vlug mogelijk acht punten moeten verdienen . Elke aflevering eindigt dan uiteindelijk met het cijferduel dat gespeeld wordt door de twee spelers die de vuurproef verloren.

1 miljoen kijkers

Vorig seizoen werd de algemene finale bekeken door een miljoen mensen.

Tijdens de quiz ondervond Tuur dat mensenkennis minstens even belangrijk was als de quizkennis zelf. “Sinds een jaar werk ik als treinbegeleider bij de NMBS”, begint Tuur, die ook een diploma leraar lager onderwijs op zak heeft. “Hierdoor kom ik met veel verschillende reizigers in verschillende situaties in contact en leer ik mensen inschatten. Maar dat vond ik net moeilijk tijdens het spel omdat ik de medekandidaten niet zo goed kende, vandaar dat het altijd twijfelen was achter wie ik ging gaan staan.”

Er speelt een grote geluksfactor mee in het spel

“Op de kennismakingsdag met de medekandidaten eind augustus in Hotel Van Der Valk in Mechelen leerden we elkaar wel wat kennen via speeddating”, vervolgt Tuur. “De opnames gebeurden in de maand september. Maar er speelt ook een grote geluksfactor mee in het spel. Het is bijvoorbeeld niet omdat iemand veel kent van hoofdsteden dat die dan net die ene hoofdstad ook kent die gevraagd wordt.”

Leuke vrienden

“In mijn vrije tijd speel ik korfbal bij de enige ploeg van West-Vlaanderen, The Blue Ghosts , in een kleine, toffe Anzegemse club. Iedere vrijdag trainen we en geregeld spelen we een match. Ik speelde een kleine tien jaar competitief en de twee laatste jaren speel ik recreatief. Voor mij is vooral het amusement en de goede sfeer belangrijk.”

“Ook bij de quiz vond ik deelnemen belangrijker dan winnen. Ik kan nu op mijn bucketlist aanvinken dat ik op tv kwam”, vertelt hij lachend. “Ik was verrast dat ik uit meer dan 4.000 kandidaten als een van de 16 gelukkigen werd gekozen op basis van een filmpje en een gesprek. De grote meerwaarde voor mij is dat ik er een aantal leuke vrienden aan overgehouden heb . Met Hans, Els, Anouschka en Yassine houd ik op alle mogelijke manieren contact.”

Zwijgplicht

“Zolang het quizprogramma zal lopen, ben ik gebonden aan zwijgplicht over wat er tijdens de opnames gebeurde en wat de afloop van de quiz zal zijn. Wat ik wel kan vertellen is dat ik niet de persoon ben die het hoogste nettojaarloon verdiende van de 16 deelnemers , want ik heb immers nog geen anciënniteit en ik ben geen manager.”

Ik was verrast dat ik uit meer dan 4.000 kandidaten werd gekozen

“Het was alleszins een toffe ervaring, ook al ben ik geen quizzer”, besluit Tuur. “Ik had me ingeschreven voor de lol en mijn motto was dat alles mocht en niets moest. En moest ik de winnaar zijn, dan zou ik het geld gebruiken om een eigen stekje te kopen, want dat wordt mijn volgende project.” (GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.