Tulparosa laat mensen met beperking proeven van zelfstandiger wonen

De begeleiders en de bewoners zijn duidelijk blij met Tulparosa. © KVCL
Koen Van Colen
Koen Van Colen Medewerker KW

De Lovie vzw ondersteunt kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap in de ruime Westhoek. Sinds kort huurt de vzw twee huizen van woonmaatschappij IJzer & Zee in de Rietgracht in Lo. Mensen die een beroep doen op ambulante dagondersteuning kunnen daar nu wennen aan woonondersteuning door er regelmatig te overnachten. Het woonproject kreeg de naam Tulparosa, verwijzend naar een boek van Clem Schouwenaars.

Logeren in een leefgroep is voor veel ouders en familieleden van personen ondersteund door De Lovie vzw een drempel. Om die stap makkelijker te maken, startte De Lovie vzw het project Tulparosa op. “Mensen die nu alleen een beroep doen op ambulante dagondersteuning krijgen zo de kans om samen met vrienden van de ambulante dagondersteuning en hun begeleiders even te proeven van wat woonondersteuning inhoudt”, zegt Tine Wyffels, coördinator van het project. “Zo willen wij de toekomstzorgen wanneer thuis wonen niet meer lukt, verkleinen en ouders de kans bieden om even te ‘ontzorgen’. We zien het bovendien als een stap naar meer zelfstandigheid voor de personen die we ondersteunen.”

Samenhorigheidsgevoel

De twee woningen liggen op korte afstand van De Seizoenen, een locatie voor dagondersteuning van De Lovie vzw in de Weststraat in Lo. “We startten met drie overnachtingen per week voor vier tot vijf personen per nacht”, zegt Tine Wyffels. “Het project wordt door het team van De Seizoenen behartigd. Een 13-tal mensen die we ondersteunen in De Seizoenen stappen er al in mee.”

Het project kreeg de naam Tulparosa, verwijzend naar een sprookje van auteur Clem Schouwenaars. “In Tulparosa vonden we een prachtige metafoor om ons project te omschrijven”, legt Tine Wyffels uit. “Net als op het kleurrijke bloemeneiland Tulparosa willen we de mensen die er komen wonen een samenhorigheidsgevoel meegeven, hen stimuleren om zelf te ondernemen en hun leven in handen te nemen.”

Bijzonder mooi woonproject

“De eerste gesprekken tussen woonmaatschappij IJzer & Zee, De Lovie vzw en het stadsbestuur van Lo-Reninge vonden vorig jaar begin april plaats met anderhalf jaar later het bijzonder mooie woonproject Tulparosa als resultaat”, zegt burgemeester Lode Morlion. “Het stadsbestuur is dan ook bijzonder opgetogen met dit project. Ik wil bij deze zowel De Lovie vzw als woonmaatschappij IJzer & Zee nog eens heel hartelijk danken voor dit initiatief en de inspanningen die hiervoor werden geleverd.”

Aan Tulparosa ging dus heel wat voorbereiding vooraf. “We probeerden zoveel mogelijk de ouders erbij te betrekken”, zegt Tine Wyffels. “Door middel van een vragenlijst polsten we bij hen naar de noden en wensen. Via mail hielden we hen op de hoogte van de stand van zaken rond de afwerking van de huizen. We hopen om het project ook verder te kunnen uitrollen naar andere geïnteresseerden of externen.”

Roeland is alvast heel blij dat hij twee keer per week mag gaan slapen in Tulparosa. “Ik vertel aan iedereen die het horen wil dat ik in het huisje mag gaan wonen”, zegt hij. Zijn vader Jan Devos is ook vol lof. “‘Net als Roeland ben ik heel blij met het initiatief Tulparosa”, zegt hij. “Het betekent voor onze zoon een grote stap in zijn groei naar meer zelfstandigheid. We kunnen alleen maar fier zijn op hem en dankbaar voor deze kans.”

Duwtje in de rug

Om Tulparosa te steunen, zingt Jan Devos volgend jaar op 2 maart in zaal Concorde in Pollinkhove een concert met als titel Music for Tulparosa. “Het wordt een concert met heel toegankelijke muziek”, aldus Jan Devos.

“We staan nu nog maar in de startblokken en zoeken nog financiële middelen voor de aanschaf van allerlei zaken zoals meubilair, televisie, tablets en wanddecoratie”, besluit Tine Wyffels.

Wie het project Tulparosa wil steunen, kan dat door een bijdrage te storten op het rekeningnummer van De Lovie vzw, BE51 4673 3521 0162 met vermelding Tulparosa. Wie ook wil ‘proeven van wonen’ of benieuwd is naar Tulparosa in Lo, kan contact opnemen met Tine Wyffels via tine.wyffels@delovie.be of op het nummer 057 34 43 23. Wie woonondersteuning zoekt in een andere regio, kan mailen naar sociale.dienst@delovie.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier